НОВИНИ

САЩ с рекорден бюджет за отбрана - 716 млрд. долара

Бюджетът на Съединените щати за отбрана за следващата година постави нов рекорд - 716 милиарда долара. Това предвижда законопроектът, подписан от президента Доналд Тръмп. В него е заложено повишение на заплатите на военните с 2,6 процента - най-голямото от девет години насам, както и обновяване на въоръжението.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:30, 14.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Тръмп подписа закона пред военни в базата Форт Дръм, където е разположена Десета планинска дивизия. В бюджета са заложени 69 милиарда долара за настоящи операции в чужбина, сред които Афганистан, Сирия и Ирак и 40 милиарда за обновяване на военновъздушните сили. Предвижда се увеличаване броя на военнослужещите с 16 хиляди.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще заменим остарелите танкове, самолети и кораби с най-напредналите и смъртоносни технологии, разработвани някога и се надявам, че ще бъдем толкова силни, че няма да се налага да използваме тази сила. Но ако се наложи, никой няма да има шанс.

Бюджетът предвижда също 500 милиона долара за съвместното производство на системите за ракетна отбрана на Израел, 850 милиона долара за обучение и въоръжение на иракската армия и 250 милиона долара помощ за сигурността на Украйна. Законът включва забрана за купуване и използване в държавните институции на продукти на китайските компании Зет Ти И и "Хуауей", което Пекин нарече акт срещу Китай.

Продължава се забраната за сътрудничество между Пентагона и руското военно министерство, но тя не важи за диалога между военните и каналите за спешна връзка. Новият закон също така дава възможност за редица партньори и съюзници на САЩ да се правят изключения в сферата на антируските санкции, за да се гарантира националната сигурност на тези страни.

Законът дава право на Тръмп да организира безпрецедентния военен парад във Вашингтон през ноември, но не предвижда средства за космически военни сили. Законът е наречен на името на болния от рак сенатор и ветеран от Виетнам Джон Маккейн, но президентът Тръмп пропусна да го спомене пред военните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виена е най-добрият град за живеене в света
Виена е най-добрият град за живеене в света
От септември може да се кандидатства за над 417 млн. лева от ЕС
От септември може да се кандидатства за над 417 млн. лева от ЕС