НОВИНИ

САЩ с вето върху проекторезолюция на ООН срещу Ерусалим като израелска столица

В подготвената от Египет резолюция не се споменаваха конкретно САЩ или президентът Доналд Тръмп, но се изразяваше „дълбоко съжаление от решенията напоследък, засягащи статута на Ерусалим“. В нея също така се заявяваше, че „всички решения и действия, претендиращи да променят характера, статута или демографския състав на Светия град Ерусалим, нямат правна сила, са недействителни и трябва да бъдат анулирани съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност“.

bnt avatar logo
от БТА
21:12, 18.12.2017
Чете се за: 00:17 мин.
По света
сащ вето проекторезолюция оон ерусалим израелска столица

Проекторезолюцията получи 14 гласа „за“ и един „против“. Тя не се приема заради отрицателния глас на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, както обясни японският дипломат Коро Бешо, който председателства Съвета за сигурност през декември.

„След решението на САЩ ситуацията стана по-напрегната, като се увеличиха инцидентите, особено изстрелването на ракети от Газа и сблъсъците между палестинците и израелските сили за сигурност“, каза специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов преди гласуването в Съвета за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха филиал на спешна помощ в Божурище
Откриха филиал на спешна помощ в Божурище
Служители на централната администрация се обучават по европейски образец
Служители на централната администрация се обучават по европейски образец