НОВИНИ

САЩ са затегнали контрола върху храните, които идват от други страни

Съединените щати са затегнали контрола върху храните, които идват от други страни. Направена е промяна в закона за безопасност на храните, с цел да се предотвратят опити за биотероризъм, стана ясно днес на специална конференция в София за разясняване на новите моменти в закона. За да продължат българските производители на тютюн, слънчоглед, сирена, тестени и бисквитени продукти, плодове, етерични масла и козметика да изнасят за Америка, трябва да се съобразят с новите изисквания. Какви точно са промените и ще могат ли българските производители да ги изпълнят, вижте в следващия репортаж.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
21:10, 10.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Повече документи и увеличаване броя на контролните звена са сред новостите, залегнали в модернизирания закон за безопасност на храните в Съединените щати.

Симеон Стоилов, организатор на конференция за "Безопасност и съответствие на продуктите за износ в САЩ": Въвеждат се нови лица във веригата на доставка до САЩ. Като изискването е да има регистриран вносител, американско юридическо лице, което да носи отговорност за наличието на всички документи. Назначават се допълнително служители в американските администрации, които да пътуват зад граница, да одитират външни предприятия.

Стоилов казва, че има новости и по отношение на съдържанието на етикетите, но нито една от мерките не изисква от производителите да променят технологичните си практики и състав на продуктите.

На конференцията днес присъства и Теодор Василев, който преди месец е произвел и изнесъл ръчно изработени свещи с розово масло от казанлъшката долина. Той има две фирми една тук и една в Маями, и собствени търговски марки. Казва, че има намерение скоро да започне да изнася и биомед за Съединените щати, защото българският пазар предлага ограничени възможности.

Теодор Василев, износител: Българският пазар е много малък все още твърде стартиращ за биологичните храни, въпреки че има развитие в България. Говорим за Америка за един огромен пазар, който се развива в тази посока.

Освен по-големите печалби, Теодор Василев има и кауза - да защити българските стоки.

Теодор Василев, износител: В световен мащаб се изнасят хранителни продукти, те после се препакетират в други държави на ЕС и биват изнасяни към трети страни, както са Щатите като продукти с добавена стойност. Нашата цел е да бъде крайният продукт, произведен в България и да може да се реализира на българския и международния пазар като произведен 100% в България.

Според Теодор Василев новите мерки ще гарантират качеството на продукцията, а заради големия обем на документацията някои производители ще се откажат да изнасят. Според Василев формулата за успеха на българския износ е в кооперирането на повече фирми, защото така по-лесно ще успеят да се пласират на външните пазари и да отговорят на изискванията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Трима български лекари са били задържани в Босилеград
​Трима български лекари са били задържани в Босилеград
Жители на Чернево продължават с протестите срещу депото за отпадъци
Жители на Чернево продължават с протестите срещу депото за отпадъци