НОВИНИ

САЩ санкционираха близки до Кремъл руски олигарси

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации", предадоха Франс прес и ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:00, 06.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
сащ санкционираха близки кремъл руски олигарси

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение". Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбски камион с мигранти бе спрян на унгарската граница с Румъния
Сръбски камион с мигранти бе спрян на унгарската граница с Румъния
НАСА се готви да изследва  сърцето на Марс
НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс