Съединените щати считат референдума, проведен в Куба, за одобряването на нова конституция за "внимателно планиран политически спектакъл". Това се посочва в изявление, публикувано във вторник от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитирано от TACC.

© БГНЕС

"На 24 февруари кубинският комунистически режим проведе така наречения национален референдум за преразглеждане на конституцията. Никой не трябва да има илюзии за това събитие, чиято задача е само да укрепи претекста за диктатурата на една партия", твърди той. "Целият процес бе съпроводен от внимателно планирано политическо представяне и потискане на обществения дебат", смята държавният секретар. „Новата конституция на първо място потвърждава ролята на Комунистическата партия като единствена правна политическа партия и декларира, че социалистическата система е „неотменима”, като изключва възможността за провеждане на икономически реформи, които са толкова необходими.

"Въпреки че режимът твърди, че вотът в неделя е демократичен, кубинските власти заплашваха и задържаха десетки наблюдатели и мирни протестиращи, конфискуваха телефони и други устройства, ние категорично осъждаме тези опити за заглушаване на мирните протестиращи, което показва, че Кубинското ръководство се страхува от кубинския народ”, каза ръководителят на американската дипломация.

87% от кубинците одобриха проекта за нова конституция

87% от кубинците одобриха проекта за нова конституция

Резулатите бяха оповестени след проведения в неделя референдум по темата. Одобрената конституция запазва еднопартийната система и планираната икономик...

Повече от 6,81 милиона кубинци гласуваха за одобряване на нова конституция на карибската държава на референдум миналата неделя, което представлява 73,3% от всички граждани, които имат право на глас. Според Националната избирателна комисия на Куба активността на референдума е била 84,4%. Разпоредбите за референдум влизат в сила, ако за тях гласува абсолютно мнозинство (50% + 1 глас от общия брой на избирателите). Сред ключовите промени, които трябва да се направят в конституцията на републиката, са частичното признаване на частната собственост и отказът от изграждане на комунизма, установяването на длъжностите президент и премиер, както и ограничаването на мандата на най-високата държавна длъжност до два петгодишни мандата.

Същевременно разпоредбите за социалистическия характер на държавата и водещата роля на комунистическата партия в живота на обществото в новата конституция ще останат непроменени.