НОВИНИ

САЩ считат референдума в Куба за „внимателно планиран политически спектакъл“

Съединените щати считат референдума, проведен в Куба, за одобряването на нова конституция за "внимателно планиран политически спектакъл". Това се посочва в изявление, публикувано във вторник от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитирано от TACC.

bnt avatar logo
от „Фокус“
21:28, 26.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света
сащ считат референдума куба внимателно планиран политически спектакъл

"На 24 февруари кубинският комунистически режим проведе така наречения национален референдум за преразглеждане на конституцията. Никой не трябва да има илюзии за това събитие, чиято задача е само да укрепи претекста за диктатурата на една партия", твърди той. "Целият процес бе съпроводен от внимателно планирано политическо представяне и потискане на обществения дебат", смята държавният секретар. „Новата конституция на първо място потвърждава ролята на Комунистическата партия като единствена правна политическа партия и декларира, че социалистическата система е „неотменима”, като изключва възможността за провеждане на икономически реформи, които са толкова необходими.

"Въпреки че режимът твърди, че вотът в неделя е демократичен, кубинските власти заплашваха и задържаха десетки наблюдатели и мирни протестиращи, конфискуваха телефони и други устройства, ние категорично осъждаме тези опити за заглушаване на мирните протестиращи, което показва, че Кубинското ръководство се страхува от кубинския народ”, каза ръководителят на американската дипломация.

;

Повече от 6,81 милиона кубинци гласуваха за одобряване на нова конституция на карибската държава на референдум миналата неделя, което представлява 73,3% от всички граждани, които имат право на глас. Според Националната избирателна комисия на Куба активността на референдума е била 84,4%. Разпоредбите за референдум влизат в сила, ако за тях гласува абсолютно мнозинство (50% + 1 глас от общия брой на избирателите). Сред ключовите промени, които трябва да се направят в конституцията на републиката, са частичното признаване на частната собственост и отказът от изграждане на комунизма, установяването на длъжностите президент и премиер, както и ограничаването на мандата на най-високата държавна длъжност до два петгодишни мандата.

Същевременно разпоредбите за социалистическия характер на държавата и водещата роля на комунистическата партия в живота на обществото в новата конституция ще останат непроменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският посланик в Москва: Сергей и Юлия Скрипал са живи
Британският посланик в Москва: Сергей и Юлия Скрипал са живи
„София филм фест“ започва на 7 март
„София филм фест“ започва на 7 март