НОВИНИ

САЩ се готвят за рестарт на отношенията с Бразилия

Американското ръководство възнамерява да изгради по-тесни отношения с Бразилия, в случай че властта в южноамериканската страна се смени в резултат на процеса по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. В момента тя е временно отстранена от длъжност. Това написа вчера бразилският вестник "Глобо", цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
07:54, 27.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
сащ готвят рестарт отношенията бразилия

Във Вашингтон започват да съзират все по-големи възможности за рестарт на отношенията между двете страни след края на процеса по импийчмънт срещу Русеф, която се оказа в центъра на скандал с подслушване на нейни разговори от американските специални служби. Вече е в ход работата по създаване на нов двустранен дневен ред, включващ съвместни инициативи", пише изданието.
"Глобо" посочва, че ако процесът по импийчмънт завърши със смяна на властта в Бразилия, президентът на САЩ Барак Обама може да разговаря с новия си бразилски колега в кулоарите на срещата на Г-20 в Китай в началото на септември. Изданието отбелязва, че Вашингтон възнамерява да постигне ангажимент от страна на Бразилия да приеме 3000 сирийски бежанци, и също така иска развитие на двустранното сътрудничество в сферите на икономиката, сигурността и околната среда. "Много американци виждат възможност за начало на нови отношения между страните, но се учудват от следния факт: Бразилия, заедно с Индия, е една от държавите, които най-често гласуват срещу инициативите на Вашингтон в ООН", пише "Глобо".
Вестникът съобщи също вчера, че бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва ще присъства на речта на Русеф пред Федералния сенат, която тя ще произнесе в рамките на процеса по импийчмънт на 29 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото туниско правителство спечели парламентарно одобрение
Новото туниско правителство спечели парламентарно одобрение
Почина народната певица Роза Цветкова
Почина народната певица Роза Цветкова