Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп се е приготвила да започне военни действия, за да прекрати кризата във Венецуела.

© БГНЕС

„Военни действия са възможни. Ако това е, което се налага, ще нещото, което САЩ ще направят”, заяви Помпео пред телевизия Фокс. Държавният секретар беше пределно ясен, че САЩ предпочита мирно прехвърляне на властта с оттегляне на президента Николас Мадуро от власт и организиране на нови избори.

„Но президентът даде ясно да се разбере в случай, че настъпи момента - и ние всички ще трябва да вземем решение кога точно е настъпил той, но в крайна сметка президентът ще трябва да вземе това решение - той е готов да го направи, ако е необходимо”, каза още Помпео.

В отделно интервю за Си Ен Ен съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви, че държавният секретар ще разговаря по-късно с руския си колега за ситуацията.

И Болтън, и Помпео често са обвинявали Русия и Куба за това, че подкрепят режима на Мадуро.

Напрежението във Венецуела: Гуайдо и Мадуро в сблъсък за подкрепата на армията

Напрежението във Венецуела: Гуайдо и Мадуро в сблъсък за подкрепата на армията

Във Венецуела напрежението не стихва. Над 100 души са ранени в столицата Каракас при сблъсъците между антиправителствени демонстранти и силите на реда...