Нова имиграционна политика предложи Доналд Тръмп. Планът е да се дава предимство на високообразовани и квалифицирани имигранти. Сегашната система дава преференция на кандидати, които имат роднини в Щатите. Това на практика означава край на популярната лотария Зелена карта.

© БГНЕС

САЩ вече ще търсят млади, добре образовани и говорещи английски език имигранти. Това е идеята на новата имиграционна политика, която предложи президентът Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Предлагаме имиграционен план, който поставя на първо място работата, заплатите и сигурността на американските работници. Нашето предложение е проамериканско, в защита на имигранта и работника.

Годишно в Съединените щати се издават около 1,1 милиона разрешителни за пребиваване или "зелени карти", които позволяват на притежателите им да живеят и работят в страната.

66 на сто от тях се получават от хора, които имат роднини в страната, а 21% се разпределят на произволен принцип. До момента, заради умения визи получават едва 12% от кандидат-имигрантите. Целта на предложената реформата е тази цифра да стане 57 на сто.