Ново напрежение между Съединените щати и Русия преди ключовото заседание на Съвета за сигурност на ООН утре. Вашингтон подготвят нови санкции срещу Москва. Причината е продължаващата подкрепа за сирийския лидер Башар Асад. Новината съобщи Ники Хейли, която е постоянен представител на Съединените щати в ООН.

© Архив

В интервю за американската телевизия СиБиЕс Ники Хейли обяви, че ще бъдат наложени санкции срещу Русия. Те ще са насочени директно към компании, които търгуват с вещества, които са използвани от Асад за химически оръжия. Именно на кръглата маса в ООН ще стане ясно могат ли да се изгладят различията между Вашингтон и Москва по отношение на случващото се в Сирия.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: Работа на Русия е да докара на масата за преговори Сирия. Това не се случва бързо. Но е политически процес, който трябва да се стане. Не трябва конфликтът да бъде разрешаван военно и да има смяна на режима. Нужен е политически процес, който да стабилизира ситуацията.

Една от основните теми, които ще се разглеждат утре на Съвета за сигурност към ООН е разработването на нов механизъм за независимо разследване на химически нападения в Сирия и определяне на отговорността.

Екипът на Организацията за забрана на химическите оръжия ще се произнесе по твърденията на Вашингтон и Париж за използван хлор и зарин, но не и за отговорността, както искат Съединените щати, Великобритания и Франция.