НОВИНИ

САЩ оставят 8400 военнослужещи в Афганистан

САЩ ще оставят 8400 военнослужещи в Афганистан през следващата година, заяви днес американският президент Барак Обама. Ситуацията в Афганистан остава "опасна", каза Обама при обявяването на новината. По този начин в края на неговия мандат през януари САЩ ще имат повече военни в Афганистан, отколкото бяха планирали, отбелязва ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
22:23, 06.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
сащ оставят 8400 военнослужещи афганистан

В изявлението, направено в Белия дом, той посочи, че действа по препоръка на американското военно командване, което го е призовало да преразгледа първоначалните си намерения. Обама каза, че по-голямата численост на оставащия контингент ще помогне на съюзниците на САЩ да подготвят своя принос за битката в Афганистан, както и на следващия президент да вземе правилните решения за бъдещето на американското участие там, което датира от 2001 г.

"Твърдо вярвам, че обявеното от мен решение е правилното в случая.", каза Обама.

Решението за 8400 души е компромис между първоначалния план на Обама и препоръките на военното командване. Обама беше планирал да намали числеността на контингента от сегашните 9800 души на 5500 до края на 2016 г. Но възобновената активност на талибаните е накарала Вашингтон да преосмисли стратегията си за приключване на военната операция в Афганистан.

Малко след като Обама обяви днес решението си за американските военни в Афганистан, афганистанският президент Ашраф Гани каза, че го приветства, и добави, че то показва, че двете страни продължават да си партнират в името на общите интереси, предаде Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Путин и Обама ще „засилят“ сътрудничеството си в Сирия
Путин и Обама ще „засилят“ сътрудничеството си в Сирия
Без вода утре в някои части на София
Без вода утре в някои части на София