До дни Съединените щати ще забранят на българин да влиза в страната заради корупция. Това обяви американският посланик Херо Мустафа пред Нова телевизия, без да уточнява името. Санкционираният е официално длъжностно лице.

САЩ помагат на България в борбата с корупцията - това договориха президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов още на срещата си в Белия дом през ноември и скрепиха с подписи в Рамка за стратегическо партньорство.

Според Херо Мустафа САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки - мерки със зъби, в борбата с корупцията.

Затова скоро ще оповестят първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други, обещава посланикът.

Санкциите са по Закона за разпределение на бюджета на Държавния департамент, който таргетира чуждестранни корумпирани официални лица и клептократи, както и техните семейства. САЩ санкционират чужденци със специален Закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Според чл. 7031 (с) държавният секретар може да забрани достъп до Америка на чужди официални лица и техните семейства. Ако те са участвали в огромна корупция или драстично нарушаване на човешките права. Американският посланик даде заявка, че ще активира тези мерки още през ноември.

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България: Този закон ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство. Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че не знае кое е длъжностното лице.

Бойко Борисов, министър-председател: Не, не знам, не ми е и работа. И не искам да знам. С новия главен прокурор работим по друг начин. Разбрали сме се веднъж за рамката - битова престъпност, корупция, контрабанда. Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него.

През 2019 г. под американски антикорупционни санкции са били 30 високопоставени служители: президенти, прокурори и висши съдии от Албания, Сърбия, БиХ, Русия, Конго и др.

Иван Брегов, правен експерт, Институт за пазарна икономика: Обект на санкции ще бъде българско длъжностно лице, тоест лице, което по някакъв начин е свързано с властта, може би е част от администрацията, държавната администрация, може би е част от политическия кабинет на някое министерство.

Зад санкциите прозира и политическо послание, според експерти дипломати.

проф. Здравко Попов, основател на Дипломатическия институт, Институт за публични политики: Имаше някакво очакване от гражданите, че ЕС ще може да наложи значително по-сериозно този принцип на върховенството на закона в борбата срещу корупцията в България, но всъщност ние не видяхме да има някакви практически резултати от това. Ето, САЩ се опитват да моделират един инструмент, принцип, въз основа на който това е възможно да се направи. Живеем в един общ свят, има общи правила и следователно трябва да ги спазваме.

До дни се очаква държавният секретар на САЩ Майк Помпео да обяви името на българина, който ще бъде санкциониран.

Херо Мустафа обеща да бъде активиран и Законът "Магнитски", който санкционира лица, нарушили човешки права.