Настоящият и бъдещият президент на Съединените щати ще се срещнат днес. Барак Обама покани в Белия дом Доналд Тръмп, за да обсъдят предаването на властта. Победата на републиканеца предизвика и масови протести в различни американски градове.

© БТА

Фразата "Не е моят президент!" се превърна в лозунг на протестите срещу Тръмп. В Ню Йорк хиляди се включиха в протестното шествие до небостъргача "Тръмп Тауър" на Пето авеню.

Демонстрацията там беше мирна. В Оукланд около 6 000 души блокираха магистрала. Протестиращите замеряха полицаите с камъни, чупиха витрини на магазини. Полицията отговори със сълзотворен газ.

Недоволство срещу избирането на Тръмп за президент имаше и в Чикаго. В Лос Анджелис демонстрацията прерасна в "седящ протест". Във Вашингтон недоволните от избирането на Тръмп организираха бдение.

Стотици хора демонстрираха във Филаделфия, Бостън и Портланд. Демонстрации имаше и в столицата на Тексас - Остин.

Според неокончателните данни от изборите, Хилари Клинтън води в прекия вот - с около 200 000 гласа. Независимо, че резултатите на двамата кандидати да са много близки, в Съединените щати отново се повдигна въпроса за промени избирателната система, която е от края на 18 век.

© БТА
© БТА
Още по темата Битката за Белия дом