НОВИНИ

САЩ след смъртта на петимата полицаи в Далас

Стрелецът от Далас е действал сам. Това показва разследването на трагичната смърт на петимата полицаи в американския град. В дома на ликвидирания нападател е открито оръжие и взривни вещества. Съединените щати са залети от вълна на съпричастност, но и от протести срещу насилието над чернокожи.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:13, 09.07.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Името на нападателя е Мика Джонсън, на 25 години, служил в Афганистан. Живеел в преградие на Далас. Въпреки първоначалната инфорамция за чисто досие, се оказва, че Джонсън е бил обвиняван в сексуален тормоз по време на службата си в Афганистан. Информация за арестуваните трима души по подозрение в съучастие на Джонсън няма. Полицаите в цялата страна показват съпричасност към случилото се и казват, че все още не могат да го осъзнаят.

Алберт Санчез, детектив в Далската полиция: Виждате го в цялата страна, когато трагедията се случи, ние заставаме зад хората си. Заставаме зад нашите братя и сестри, и се борим. И продължаваме напред, напред като по-силна общност, като по-силно полицейско управление!

Огромна е и загубата за семействата на жертвите. Един от загиналите 32 годишният Патрик Замарипа, баща на 2-годишно момиченце, ветеран от Ирак.

Рик Замарипа, баща на един от загиналите полицаи: "Това... това е безсмислено, искам всички - нека всички се разбираме. Казвам... няма значение какъв си - черен, бял, зелен, лилав - нека се разбираме. Това трябва да спре. Моят син плати най-високата цената за това, че пазеше хората."

Президентът Барак Обама ще съкрати визитата си в Европа, за да посети Далас. А вълната от насилие срещу органите на реда продължава. За последните 24 часа случаи на простреляни полицаи има в Джорджия, Тенеси и Мисури. А в Далас, оръжеен клуб, кръстен на един от основателите на Партията на черните пантери - афроамериканска организация за граждански права на чернокожите, твърди, че за часове броят на членовете им се е увеличил.

Яфу Балогън, съосновател на клуба: "Надявам се, че президентът Обама и администрацията му, или наследникът му, са наясно, че трябва да направят нещо с т. нар. полицейско насилие, което ние казваме, че е евфемизъм на полицейски тероризъм."

Съединените щати са залети от протести срещу убийствата на чернокожи от последната седмица. Шествия имаше в Атланта, Ню Орлеанс, Хюстън, Сан Франциско. В Батън Руж, където беше извършено едно от убийствата, демонстрантите сами се съгласиха да се разпръснат, за да не създават проблеми на полицаите. В Ню Йорк се стигна до леки сблъсъци, но като цяло протестите са мирни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева е за единна кандидатура на РБ за президентските избори
Меглена Кунева е за единна кандидатура на РБ за президентските избори
Футболна треска владее Португалия и Франция преди финала на Евро 2016 утре
Футболна треска владее Португалия и Франция преди финала на Евро 2016 утре