Вашингтон смята, че доставката на компоненти за руските противовъздушни системи С-400 в Турция е проблем. Това твърди източник от американската администрация. Очаква се разговор между изпълняващия длъжността - министър на отбраната на САЩ Марк Еспър и турския му колега Хулуси Акар.

Компоненти от комплексите С-400 бяха транспортирани до авиобаза "Мюртед" край Анкара. Най-вероятно 120-те управляеми зенитни ракети ще бъдат изпратена по море в края на лятото.

Разполагането им ще започне през октомври, а сделката се оценява на 2,5 милиарда долара.

НАТО изрази загриженост и припомни необходимостта от оперативна съвместимост. Вашингтон се опитва да възпрепятства сделката между Анкара и Москва.

Марк Еспър, и.д. министър на отбраната на САЩ: Преди да започнем - искам да кажа, че сме наясно с доставките на С-400 в Турция. Позицията ни по отношение на изтребителите Ф-35 не е променена. По-късно ще разговарям с турския си колега министър Акар.
Турция получи първите компоненти от комплексите C-400

Турция получи първите компоненти от комплексите C-400

Първите компоненти от руските противовъздушни системи С-400 вече са в Турция, съобщи министерството на отбраната в Анкара. Новината беше потвърдена о...