Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще прекрати конституционното право на гражданство за бебета, родени в Съединените щати, с родители, които не са граждани на страната или са нелегални имигранти. Седмица преди междинните избори за Конгрес това е поредното втвърдяване в политиката на Тръмп към мигрантите. Днес започва разполагането на повече от 5000 войници по границата с Мексико в опит да спре т.нар. керван от няколко хиляди мигранти.

5200 войници ще подсилят охраната на американската граница с Мексико заради приближаващия керван от хиляди мигранти от Латинска Америка.

ген. Терънс О'Шонеси, командващ Северното командване на САЩ: Това са военни части, които имат оръжия, и те ще бъдат разположени с оръжия.

Преди няколко седмици група от 160 мигранти тръгна към Съединените щати от градче в Хондурас, раздирано от престъпност и беднотия. Мигрантският поток постепенно се увеличи до поне 7000 души като към него се вливаха мигранти и от Салвадор, и Гватемала.

Американската армия разполага над 5000 военни по границата с Мексико

Американската армия разполага над 5000 военни по границата с Мексико

Американската армия ще разположи над 5 200 военни по границата с Мексико, заради мигрантската вълна, която се е насочила към Съединените щати. Колонот...

Множеството вече е на територията на Мексико. Някои от хората остават там, но повечето нямат намерение да се отказват от крайната си цел.

Хуан Рамон Мурсия, мигрант от Хондурас: Чух по новините, че на границата разполагат войници, но няма връщане назад.
Множество мигранти поеха от Салвадор към САЩ

Множество мигранти поеха от Салвадор към САЩ

Нова колона от мигранти от Централна Америка пое към Съединените щати.

Това не е първият керван с латиноамерикански мигранти към Съединените щати, но досега е най-големият. Президентът Тръмп заплаши, че ще спре американските държавни помощи за Хондурас, Гватемала и Салвадор, както и че ще затвори напълно границата с Мексико. Случаят подсили и без това консервативните позиции на Тръмп спрямо мигрантския проблем.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Демократите искат кервани с мигранти. Те харесват керваните. Чудя се кой стой зад този керван.

Критиците на американския президент го обвиняват, че седмица преди частичните избори за Конгрес, за да подкрепи републиканските кандидати, твърде много политизира мигрантския проблем на фона на силно разделеното американско общество.