НОВИНИ

САЩ срещу "Хуауей" - война за мрежата 5G

Япония официално изключи китайски технологични компании от държавните поръчки. Мярката влиза в сила от април следващата година и засяга най-вече "Хуауей". Това е поредния отказ за китайската компания да участва в изграждането на телекомуникационни проекти на чужда територия. В Канада и днес продължава изслушването на изпълнителната директорка на "Хуауей". Тя беше задържана на 1 декември по искане на САЩ. Скандалът доби размерите на търговска война.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:43, 11.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Призиви за бойкот на американски стоки и стимули за купуване на продукти на "Хуауей". Това е отговорът на много фирми в Пекин срещу задържането на директорката на компанията.

"Хуауей" е най-големият производител на 5G оборудване в света и гордостта на китайските технологии. Пекин имаше сключени с над 20 държави търговски договори за изграждането на 5G мрежи на техни територии. След задържането на директорката на компанията в Канада, обаче, някои страни започнаха да се отдръпват.

След САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия обявиха, че забраняват на китайската компания да участва в техни проекти. Изтъкнатите опасения са, че лични данни на потребители ще бъдат предоставени на китайските власти.

Лу Кан, говорител на Външното министерството на Китай: Досега не сме чули от някоя държава да има проблеми със сигурността, заради сътрудничеството им с "Хуауей".

От Европейския съюз също се чуват призиви за преразглеждане на отношенията с китайската компания.

Фил Леви, икономически анализатор: Определено се води търговска война - спираловиден конфликт, при който всяка страна отвръща на удара на другата. Странно е, че се случи в момент, когато американският президент се срещаше с китайския.

Доналд Тръмп твърди, че не е знаел за молбата за арест на китайската директорка. Тя беше задържана по обвинение, че е нарушила санкциите срещу Иран. Канадските власти още не са получили молба от САЩ за екстрадиране на директорката. По процедура тя трябва да бъде изпратена до 60 дни след ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна
Разбиха канал за синтетична дрога за над 6 млрд. долара във Варна
Детски градини в Перник учат децата на мерки срещу корупция
Детски градини в Перник учат децата на мерки срещу корупция