НОВИНИ

САЩ търсят подкрепа в Европа за предоговаряне на ядрената сделка с Иран

Съединените щати се опитват да спечелят подкрепата на водещи европейски страни за предоговаряне на сключената през 2015 г. ядрена сделка с Иран, каза днес високопоставен американски представител, цитиран от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
21:41, 16.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
сащ търсят подкрепа европа предоговаряне ядрената сделка иран

По думите на Брайън Хук, заемащ висок политически пост в Държавния департамент, президентът Доналд Тръмп е разпоредил на американски дипломати да привлекат на своя страна Великобритания, Германия и Франция в срок до 12 май.

„Имаме много добри дискусии“, каза Хук във Виена, където днес се срещна със свои колеги от Великобритания, Германия, Франция, Русия, Китай и Иран за разговори по ядреното споразумение.

;

Тръмп заплашва да изтегли подписа на САЩ под сделката за ограничаване на иранските ядрени програми в замяна на отменяне на част от санкциите срещу Техеран, припомня ДПА. Датата 12 май е възможният краен срок за промени в условията на споразумението, след който САЩ може едностранно да възстановят санкциите си срещу Иран.

На днешната си среща във Виена представителите на т. нар. шесторка (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция) и на Иран са потвърдили, че иранската страна стриктно спазва поетите ангажименти по сделката. Това съобщи руското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Веселин Методиев: В общество ни няма съгласие за много моменти от миналото
Доц. Веселин Методиев: В общество ни няма съгласие за много моменти от миналото
Самолет изсипа златни кюлчета
Самолет изсипа златни кюлчета