Съединените щати се опитват да спечелят подкрепата на водещи европейски страни за предоговаряне на сключената през 2015 г. ядрена сделка с Иран, каза днес високопоставен американски представител, цитиран от ДПА.

Военен парад в Иран
Военен парад в Иран © БТА

По думите на Брайън Хук, заемащ висок политически пост в Държавния департамент, президентът Доналд Тръмп е разпоредил на американски дипломати да привлекат на своя страна Великобритания, Германия и Франция в срок до 12 май.

„Имаме много добри дискусии“, каза Хук във Виена, където днес се срещна със свои колеги от Великобритания, Германия, Франция, Русия, Китай и Иран за разговори по ядреното споразумение.

Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео

Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео

Рекс Тилърсън вече не е държавен секретар на САЩ. Президентът Доналд Тръмп го уволни днес и номинира за поста директора на ЦРУ Майк Помпео.

Тръмп заплашва да изтегли подписа на САЩ под сделката за ограничаване на иранските ядрени програми в замяна на отменяне на част от санкциите срещу Техеран, припомня ДПА. Датата 12 май е възможният краен срок за промени в условията на споразумението, след който САЩ може едностранно да възстановят санкциите си срещу Иран.

На днешната си среща във Виена представителите на т. нар. шесторка (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция) и на Иран са потвърдили, че иранската страна стриктно спазва поетите ангажименти по сделката. Това съобщи руското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от ТАСС.