Съединените щати върнаха в по-строг вариант санкциите срещу Иран, отменени частично след ядреното споразумение. Изключение се прави за Китай, Индия, Южна Корея, Турция, Италия, Гърция, Япония и Тайван. Това са най-големите купувачи на ирански петрол, които ще могат да продължат вноса още 180 дни. Облекченията разсеяха част от страховете за недостиг на петрол и днес той поевтиня до нива около 73 долара за барел.

Администрацията на Тръмп върна и затегна допълнително санкците срещу Иран, отменени в рамките на ядреното споразумение от 2015-та. Под ударите вече попадат 700 физически лица, фирми от енергийния сектор, банки, кораби и самолети, включително националният превозвач Иран Еър. 300 от мишените са нови. Иран е изключен и от международната разплащателна система СУИФТ.

20 държави вече са намалили вноса си на ирански петрол, над 100 международни компании са напуснали Иран заради перспективата от санкции, обяви Вашингтон. Целта е иранските продажби на петрол да бъдат сведени до нула заради действия като кибер-атаки, ракетни тестове, подкрепа за терористични групировки в Близкия изток.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Иранският режим има избор - да промени на 180 градуса незаконните си действия и да се държи като нормално държава, или да преживее икономически колапс. Надяваме се, че е възможно ново споразумение с Иран.

Страните, които могат да продължат временно вноса на ирански петрол вече са намалили значително покупките през последните шест месеца. Вашингтон се надява европейските страни да спазват санкциите.

Стивън Мнучин - министър на финансите на САЩ: Максималният натиск на Съединените щати само ще нараства. Компаниите по цял свят трябва да знаят, че ще налагаме стриктно нашите санкции.
Хасан Рохани
Хасан Рохани © БТА

Евросъюзът е против връщането на санкциите. Великобритания, Германия и Франция създадоха алтернативен разплащателен механизъм. Китай, който заедно с Русия, също е страна по споразумението с Иран, подкрепя законната търговия със страната. Техеран обяви, че ще наруши санкциите, които определи като икономическа война срещу обикновените хора.

Хасан Рохани - президент на Иран: Никой в Белия дом не е бил по-голям расист. Какво може да очакваме от расисти и нарушители на закона и международните конвенции.

Израел приветства решението на Вашингтон като смело, решително и важно. През април иранският износ е бил 2,8 милиона барела дневно, но спадна с един милион. През октомври цените достигнаха 85 на сто, но при обявените изключения за някои клиенти се стабилизираха около 73 долара за барел.