НОВИНИ

САЩ възобновяват смъртното наказание на федерално равнище

След 16-годишно прекъсване САЩ възобновяват смъртното наказание на федерално равнище. Решението на администрацията на президента Доналд Тръмп предизвика остри критики от опозиционните демократи. Въпреки това са планирани екзекуциите на петима мъже.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:14, 26.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Последната екзекуция в САЩ е извършена през 2003 г. 16 години по-късно министерството на правосъдието е одобрило нов протокол за изпълнение на присъди със смъртоносна инжекция.

Рори Литъл, професор по право: Главният прокурор съобщи, че федералното правителство ще започне да изпълнява екзекуции, в случаите когато присъдата е смъртно наказание и са изчерпани всички правни възможности за обжалване. С други думи, когато решението е окончателно. Но от много години не е било изпълнявано смъртно наказание и затова съобщението беше изненадващо.

Според експерти, една от причините да няма екзекуции толкова дълго време е, че фармацевтичните компании отказват да предоставят смъртоносните субстанции. Възниква въпросът как федералните власти ще ги набавят и дали това ще се случи по законен начин.

Брет Дънам, изпълнителен директор на неправителствена организация: Важно е обществото да бъде информирано за произхода на веществата - дали сa придобити правомерно или в нарушение на договори или на закона.

По искане на правосъдния министър Уилям Бар през декември тази години и януари 2020 г. ще бъдат извършени пет екзекуции във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана.

Президентът Доналд Тръмп настоява смъртното наказание да се прилага спрямо осъдени наркотрафикатни или масови убийци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс-ексизстреля успешно ракета Фалкън-9
"Спейс-екс"изстреля успешно ракета "Фалкън-9"
Над 150 мигранти изчезнаха в Средиземно море
Над 150 мигранти изчезнаха в Средиземно море