Съединените щати обявиха в писмо до ООН, че са готови на "сериозни преговори с Иран, без предварителни условия". От своя страна Иран заяви, че в случай на американски отговор, операцията е можело да бъде много по-мащабна. Според анализатори напрежението между Вашингтон и Техеран е преминало точката си на кипене и ситуацията се успокоява, след като и двете страни видимо направиха отстъпки.

В американското писмо до ООН покушението срещу Касем Солеймани се определя като акт на самозащита. Послание до организацията е изпратил и Иран, в което ударите срещу базите с американски военни се обясняват по същия начин. Вашингтон е готов да седне на масата за преговори, за да "предотврати по-нататъшното застрашаване на международния мир и сигурност или ескалация от иранския режим". Според представителя на Иран в организацията обаче диалог е "немислим", докато Вашингтон продължава да налага икономически санкции на Техеран. А Иран потвърди наблюденията на анализатори - атаките не са търсили масови поражения.

Амир Али Хаджизаде, командващ на командващият въздушно-космическите сили на иранската Революционната гвардия: Ако американците бяха отвърнали, нашите условия щяха да се променят. Ако бяха последвали действия, ние вече нямаше да имаме ангажимент да пазим живота на американски граждани. Във втората и третата част на нашата операция щяха да бъдат убити най-малко 500 души за 48 часа.

Според изнесените впоследствие данни, от най-малко три места в Иран, към двете бази са били изстреляни 16 ракети. 12 са поразили целите си - 11 са попаднали в базата Ал Асад, а една в съоръженията край Ербил. Един хеликоптер, палатки и няколко паркоместа - това са нанесените щети, твърди Пентагона. Ирак е знаел за нападенията и е предупредил САЩ. Задоволено е желанието за мъст у иранците, но не са провокирани последващи агресивни действия. Това стана ясно и от речта на президента Тръмп часове след нападението, в която той обяви нови санкции, но не и военни действия.

Николаи Дуе-Гундерсен, университет Кингстън: Мисля, че на този етап и двете страни - и Иран, и президентът Тръмп, искат деескалация, но играта, която Тръмп започна, стана много опасна. Сега Тръмп трябва да седне на една маса с иранците. Те също заявиха, че имат желание за това.

Това може и да е край на своеобразната битката между САЩ и Иран, но не и на войната, коментират анализатори. Очакванията са престрелките с думи да продължат, както и действия чрез близки до двете страни малки играчи в региона.