НОВИНИ

САЩ заплашиха Германия със санкции заради газопровода "Северен поток"2

Посланикът на САЩ в Германия отправи писмено предупреждение към германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода "Северен поток"2, че са застрашени от американски санкции.

bnt avatar logo
от БТА
15:22, 13.01.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света
сащ заплашиха германия санкции заради газопровода северен поток2

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. "Билд".

Говорителят подчерта, че опасността от санкции е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 г. и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят. По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод "Северен поток"2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна.

Този проект дублира и следва същия маршрут като първия такъв газопровод, "Северен поток"1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

САЩ многократно критикуваха "Северен поток"2, но сега прекрачват още един етап, обръщайки се директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции. Според Германия, която има подкрепата на Франция и Австрия, проектът ще позволи да се осигурят по-надеждни и по-евтини доставки.

Според сп. "Шпигел", управляващият елит в Германия по всякакъв начин се старае да избягва посланика на САЩ Ричард Гренел и той на практика се намира в политическа изолация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата с важен съвет към родителите по време на кръщене в Сикстинската капела
Папата с важен съвет към родителите по време на кръщене в Сикстинската капела
Управляващата коалиция в Гърция се разпадна заради името на Македония
Управляващата коалиция в Гърция се разпадна заради името на Македония