Посланикът на САЩ в Германия отправи писмено предупреждение към германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода "Северен поток"2, че са застрашени от американски санкции.

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. "Билд".

Говорителят подчерта, че опасността от санкции е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 г. и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят. По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод "Северен поток"2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна.

Този проект дублира и следва същия маршрут като първия такъв газопровод, "Северен поток"1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

САЩ многократно критикуваха "Северен поток"2, но сега прекрачват още един етап, обръщайки се директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции. Според Германия, която има подкрепата на Франция и Австрия, проектът ще позволи да се осигурят по-надеждни и по-евтини доставки.

Според сп. "Шпигел", управляващият елит в Германия по всякакъв начин се старае да избягва посланика на САЩ Ричард Гренел и той на практика се намира в политическа изолация.

Изградени са близо 370 километра от газопровода „Северен поток-2“

Изградени са близо 370 километра от газопровода „Северен поток-2“

Изпълнението на проекта "Северен поток-2" върви по график и вече са изградени близо 370 километра от газопровода, съобщи днес операторът на проекта ко...