„Всички, на които е скъп световният мир, трябва да се противопоставят на намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.“ Това заяви един от подписалите документа преди 31 години - бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Тръмп обоснова намерението си с обвинение към Русия, че нарушава договора. Според Москва обаче, именно Вашингтон е нарушителят.

Договорът е подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 г. от президентите на СССР и на САЩ - Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. И с него се премахват всички ядрени и конвенционални наземни балистични ракети с далекобойност до 5500 километра.

Доналд Тръмп обаче е категоричен, че Русия отдавна не го спазва:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Затова ние ще го прекратим и ще развиваме оръжията си. Ако се вразумят и решат да не разработват тези ужасни ядрени оръжия, ще съм много щастлив. Но няма само ние да спазваме този договор.
© БТА / АРХИВ

Според американски експерти Русия го нарушава с крилатите ракети „Искандер-К“ и със сухопътна версия на „Калибър“, защото техният обсег попада в рамките на забранителния договор от Студената война.

Горбачов заяви пред „Интерфакс“, че оттеглянето от този договор, след като Съединените щати направиха същото с Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., би било опасна грешка.

А Кремъл обяви, че президентът Путин ще търси отговори от съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който пристига тази вечер в Москва.

Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е "опасна стъпка", според Москва

Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е "опасна стъпка", според Москва

Изтеглянето на Вашингтон от договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег, подписан по време на студената война,...

Путин също е обвинявал Съединените щати, че нарушават Договора за ракетите със среден обсег - заради базирането в Румъния на противоракетната система „Иджис“:

Владимир Путин, президент на Русия: Пускови установки за зенитни ракети във всеки един момент могат да бъдат използвани за крилати ракети със среден обсег.

ТАСС цитира говорителката на НАТО Оана Лунджеску - че отговорността за евентуално денонсиране на договора от Вашингтон ще е изцяло на Русия. Безрезервна подкрепа за Тръмп заяви британският министър на отбраната Гавин Уилямсън. Германският външен министър Хайко Маас обаче призова Тръмп да помисли за последствията, ако тази важна колона в европейската структура за сигурност изчезне.

Изострена риторика между Вашингтон и Москва заради руска ракетна система

Изострена риторика между Вашингтон и Москва заради руска ракетна система

Русия определя като опасно изявлението на посланика на Вашингтон в НАТО, която каза, че Москва трябва да прекрати тайното разработване на забранена си...