Американският президент Доналд Тръмп беше обвинен в ксенофобия и расизъм след като прикани няколко дами - членове на Конгреса "да се върнат от където са дошли". Междувременно обявената като мащабна операция по депортирането на около 2000 нелегални мигранти започна, но с доста скромни темпове.

Едва за няколко ареста са били извършените в рамките на широко прокламираната акция срещу нелегални мигранти. Градове като Лос Анджелес, Ню Йорк, Чикаго и Хюстън се подготвяха активно за операцията. В Атланта също имат готовност да застанат на страната на мигрантите. Кметът на града даде да се разбере, че местната полиция няма да съдейства на имиграционните и митническите власти.

Кийша Ланс-Ботъмс, кмет на Атланта: Опитваме се им предоставим възможно най-много информация и да им напомни, че имат право на надлежен процес. Имате право да НЕ отваряте вратата. Моля да помислите за авариен план за действие и да печелите колкото се може повече време. Опитайте да направите запис на това, което се случва.

През почивните дни в редица щати се проведоха масови протести срещу очакваното принудително депортиране. Въпреки скромното начало, властите обещават акцията да продължи.

В края на юни Доналд Тръмп отложи депортациите, с условие за две бъде постигнат компрoмис по имиграционната политика, но републиканци и демократи така и не постигнаха консенсус.

Междувременно Тръмп отново скандализира с поредица туитове, в които призова няколко дами членове на Конгреса, да се върнат по родните си места. Въпреки, че не ги назовава поименно вероятно става дума за Александриа Окасио-Коретс, Рашида Тлаиб, Аяна Пресли и Илхан Омар. Само Омар е пристигнала в САЩ, когато е била на 12, останалите три са родени в страната. Демократите реагираха остро на поста, докато републиканците запазиха мълчание.