Американски бомбардировачи Б-52 пристигнаха в Катар, след като Иран се отказа частично от ангажиментите си по ядреното споразумение. Президентът Доналд Тръмп призова иранското ръководство към преговори и не изключи военна интервенция.

Бомбардировачите Б-52, пристигнали в американската база Ал Удейд край Доха, Катар са част от допълнителните сили, които разполага Вашингтон в Близкия Изток. Съобщава се, че още машини от същия тип са кацнали на друго място в Югозападна Азия, вероятно в Обединените арабски емирства.

Целта е отразяване на заплахи с неуточнено естество от Иран. Към Персийския залив пътува и ударна група, начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн". Армадата вече премина през Суецкия канал.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Това, което трябва да направят, е да ми се обадят и да седнат на преговори. Можем да постигнем споразумение, справедливо споразумение. Ние просто не искаме те да имат ядрено оръжие. Не искаме прекалено много.

Белият дом изрази надежда да не се стига до конфронтация. Хиляди иранци се включиха след петъчната молитва в шествия в подкрепа на решението на правителството от сряда за частичен отказ от ядреното споразумение с Великите сили от 2015 г.

Иран се отказва частично от ядреното споразумение

Иран се отказва частично от ядреното споразумение

Иран се отказва частично от ядреното споразумение от 2015 г. Техеран е предал официални писма с това решение на посланиците на страните, подписали сде...

Техеран заплаши да стигне и по-далеч, ако страните по договора не го защитят от американски санкции, които бяха подновени след като Вашингтон денонсира документа.

Хосро Хосейни ,жител на Техеран: С Божия помощ правителството да успее да изпълни обявените стъпки и да покажем нашето решение по споразумението заради провала на Америка и Европа да спазват ангажиментите си.

Иранският посланик в ООН отхвърли американските твърдения за заплаха като фалшиви разузнавателни данни. Според него те са дело на хората, направили същото и при американската инвазия в Ирак.

Могерини: ЕС е напълно ангажиран да запази Иранското ядрено споразумение

Могерини: ЕС е напълно ангажиран да запази Иранското ядрено споразумение

Европейският съюз е изцяло ангажиран с поддържането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма, заяви шефът н...