Могат ли хората, които пътуват към Съединените щати, да носят лаптопи в ръчния си багаж? Властите в Съединените щати представиха нова стратегия за безопасност, която изисква от международните авиокомпании да повишат стандартите за проверки на багажа и пътници - в противен случай ще бъде наложена пълна забрана за лаптопи на борда на самолетите. Подобна мярка би засегнала 350 хиляди души дневно, пристигащи в Съединените щати. Същевременно тази нощ влиза в сила частична забрана за пътуване на граждани на 6 мюсюлмански държави. Американските власти обявиха нови драстично по-строги критерии за получаване на визи от гражданите на тези страни.

© БТА / Архив
Джон Кели, министър по вътрешната сигурност на САЩ: "Бездействието не е вариант".

С тези думи министърът по вътрешната сигурност на Съединените щати - Джон Кели обяви новите мерки за безопасност, които ще се изискват от авиокомпаниите, летящи до страната. Това ще бъдат "видими и невидими" правила, а фокусът ще бъде в търсенето на експлозиви в лаптопи и електронни устройства. През последните години се налага тенденцията опасните вещества да се крият именно в тези устройства, обясняват специалисти. Използването на специално обучени кучета, засилване на протоколите за сигурност в самолетите са още от предложенията на американското ведомство. Мярката ще засегне около 2000 полета, които пристигат в САЩ от 280 летища в 105 държави, всеки ден.

Джон Кели, министър по вътрешната сигурност на САЩ: "Предприемаме смислени мерки, за да направим въздухоплаването по-сигурно, да намалим вътрешните запалхи и да идентифицираме подозрителните пътници".

21 дни - с толкова ще разполагат авиокомпаниите, за да внедрят новите методики за издирване на взривни вещества, и 120 - за да въведат останалите мерки за безопасност. АКО превозвачите откажат да се съобразят с изискванията, Вашингтон обмисля пълна забрана за лаптопи и таблети на борда. В момента подобно рестрикция важи само за директни полети до Съединените щати от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка. Възможно е дори да се стигне до забрана на полети до Съединените щати от определени държави.

Стив Кароли, мениджър "Транспортна сигурност": "Лошото момче е много гъвкаво и търси промяна, така че ние трябва да бъдем не по-малко гъвкави".

А от днес гражданите на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен ще трябва да доказват близки "роднински и бизнес" връзки с граждани на САЩ, за да получат виза. Това се случва след като Върховният съд отмени частично един от първите и най-спорни укази на президента Доналд Тръмп. През януари, с мотива съображения за сигурност, той забрани на граждани от 7 мюсюлмански държави и на мигранти, да влизат в страната. Според новите правила, през следващите 90 дни достъп до САЩ ще имат само онези, които имат родител, съпруг, дете, зет, снаха, брат или сестра в страната, и могат да докажат документално, че пристигат с цел бизнес или образование. Наплив на съдебни дела - това обещават новите правила на американската администрация, смятат адвокати от лагера ЗА, и от лагера ПРОТИВ забраната на Тръмп.