НОВИНИ

​САЩ затягат режима за визите H-1B

САЩ затягат режима за визите H-1B, които позволяват на висококвалифицирани специалисти от други страни да работят в Щатите. Най-сериозно това ще се отрази на технологичните компании. Какъв ще е ефектът върху българските фирми и специалисти, ако реформата на президента Доналд Тръмп стане факт?.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Теодора Гатева
12:31, 23.04.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Трябва да гледаме позитивно на промените. Казва ни го Георги Брашнаров, който ръководи една от големите софтуеърни компании у нас.

Георги Брашнаров - изпълнителен директор на софтуеърна компания: "Подобни изкуствени ограничения на една или друга администрация точно в тази индустрия може да повишат интереса на американски компании за повече работа с нас, отколкото по-малко."

Защо това е така - краткият отговор е - защото висококвалифицираните кадри в глобален мащаб не достигат. И подобна реформа по-скоро ще изиграе лоша шега на американските компании, вместо да ги защити, смята Брашнаров. Идеята на Доналд Тръмп е чрез ограничаване достъпа на чужденци, американските компании да наемат повече американци. Когато на местно ниво обаче липсват кадри, а вносът им е "невъзможен" - се търсят партньори, които имат подходящите хора.

Георги Брашнаров - изпълнителен директор на софтуеърна компания: "Те и в момента страдат от липса на специалисти, точно затова нашият бизнес е основан на партньорство на разработване на общи проекти в различни дестинации в света."

Една от страните, които публично изразиха притеснение от планираното ограничаване на визите е Индия. Защо те се притесняват, а ние не?

Георги Брашнаров - изпълнителен директор на софтуеърна компания: "Индия има дълъг опит в започване на проекти с индийски програмисти в Индия и малко по-малко прехвърлянето им в Щатите. Това не е нашият модел на работа."

Ако все пак има негативен ефект от ограничаването на тези визи у нас, той ще се почувства най-вече от отделни специалисти, които искат да работят в Щатите. Има начини обаче това да се случи и при новите условия - чрез друг тип виза.

Любопитен факт е, че новата първа дама на САЩ Мелания идва в Америка именно с такава виза, както и голяма част от служителите в многобройните компании на самия Доналд Тръмп. Така че ще стане ли наистина тази реформа факт, не е съвсем ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технологичен маратон в помощ на хора с различни увреждания
Технологичен маратон в помощ на хора с различни увреждания
Благоевград е домакин на турнир по водно спасяване
Благоевград е домакин на турнир по водно спасяване