НОВИНИ

Ексклузивно от САЩ: Жените и правото на глас

"Победата е във вашите ръце. Имате нови идеи, нови методи в политиката и не мога да подчертая достатъчно силно колко е голяма ролята, която играете в кампанията" - думи на Хенриета Ливърмор. През 1910 година 12 жени се събират в нейния дом, за да съживят движението за право на вот за жените в щата Ню Йорк. 9 години минават преди Хенриета Ливърмор да успее и в щата жените вече имат право на глас. Тя е и основателката на най-стария женски републикански национален клуб - длъжност която един век по-късно заема Робин Уийвър.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:26, 05.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света
Робин Уийвър - председател на Женския национален републикански клуб: "Тя е била много интелигентна жена, образована в колеж. Смятала е, че жените трябва да бъдат образовани за детската бедност, за равните възможности за жените, равни права на глас. По нейно време се води Първата световна война, много жени служат като сестри на фронта и тя е смятала, че жените играят важна роля в обществото и не е редно те да нямат право на глас."

Сгушен между Рокфелер център и 5-то авеню, женският републикански клуб посреща с предупреждение за изискване за облеклото. Изискванията за членство също са стриктни - задължително трябва да си регистриран републиканец. Мисията на клуба е да образова жените и да ги насърчи да се ангажират политически. И макар да се нарича женски клуб близо 80 на сто от членовете са мъже. Сред тях, обаче, се отличават и известни републиканки като Нанси Рейгън, Барбара и Лора Буш. Но гордостта на клуба е председателството на друга първа дама - съпругата на 30-ия президент Келвин Кулидж.

Във вторник в републиканския клуб организира парти в изборната нощ. И макар с различна идеология, що се отнася до настоящата президентска надпревара и републиканци, и демократи са единодушни в едно.

Робин Уийвър - председател на Женския национален републикански клуб: Една от критиките и от двете страни е, че кампанията стана прекалено лична, а не е фокусирана върху проблемите. Вниманието е върху качествата на кандидата на демократите Хилари Клинтън и на републиканците Доналд Тръмп.

Милиардерът от Ню Йорк не е част от твърдото ядро на Републиканската партия, от него се отрекоха видни републиканци.

Робин Уийвър - председател на Женския национален републикански клуб: Много републиканци чувстват, че има малко... каква е думата, след тези избори ще има дебат накъде върви Републиканската партия, защото има различни фракции. Но различни фракции има и в Демократическата партия. Бърни Сандърс и Елизабет Уорън са по-прогресивни и те имат влияние върху това каква е кампанията на Хилари Клинтън.

Според Робин Уийвър Републиканската партия разполага с ярки личности, готови да изпълняват един от най-високите постове в света - президент на Съединените щати.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокирани пътници на Централна гара София
Блокирани пътници на Централна гара София
Спец. пратениците на БНТ: Запечатаха изборните секции в Бурса
Спец. пратениците на БНТ: Запечатаха изборните секции в Бурса