НОВИНИ

Сашо Анастасов подреди юбилейна изложба в Градската художествена галерия

Известният варненски художник Сашо Анастасов отбелязва 60-годишнината си с голяма изложба в Градската художествена галерия. Под името “Като Феникс” са представени творби от различни проекти, осъществени през последните 17 години. Откриването беше тази вечер, а почитателите на творчеството на Анастасов могат да видят изложбата до 23 юли.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Вилиана Иванова
15:00, 04.07.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Графика, живопис, фотография, видео, инсталации – с годините Сашо Анастасов все по-малко признава ограниченията както в темите, така и в изразните средства. И неслучайно показва как този синкретизъм го е вълнувал именно през последните години.

Сашо Анастасов:
"Съвременният художник, художникът на 21 век точно такъв артист трябва да бъде. Първоначално синкретично е било изкуството, всичко е било общо. Нямало е такива разграничения – живопис, скулптура… Да не се връщаме чак толкова, но бъдещето е на това изкуство. Просто един артист може да използва различни форми на изкуство, за да защити своята идея. За мен бъдещето е на обединяването на изкуствата."

Що се отнася до името на експозицията, роденият в годината на петела художник споделя мнението на древногръцкия философ Езекиил, че в основата на легендата за възраждащия се в огъня Феникс е залегнала представата за петела, посрещащ всяко утро, окъпан в слънчева светлина.

Сашо Анастасов:
"Много значения има. И възраждането. Цялата година е като феникс – годината на петела! Годината на петела е подходяща и за ретроспекция, и за ново начало."

Художникът се е възползвал докрай от благосклонното подреждане на планетите, за да направи лична равносметка и едновременно с това – да зарадва ценителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Не ме вкарвайте в политически интриги
Томислав Дончев: Не ме вкарвайте в политически интриги
Отменено е бедственото положение в петте плевенски кметства
Отменено е бедственото положение в петте плевенски кметства