НОВИНИ

Сатурн е съществувал милиарди години без пръстените си

В продължение на милиарди години Сатурн е съществувал без емблематичните си пръстени. Констатацията е на италиански учени. След детайлно проучване на данни от космическия апарат "Касини", те установили, че досега сме имали грешна представа за шестата планета от Слънчевата система.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:06, 18.01.2019
Чете се за: 00:29 мин.
Още
сатурн съществувал милиарди години без пръстените

Много по-млади и много по-леки - пръстените на Сатурн са се образували преди близо 100 милиона години, смятат италианските учени. Досега се предполагаше, че са се формирали почти със зараждането на планетата - преди 4 милиарда и половина години.

Лучано Лес: Най-вероятната хипотеза е, че върху Сатурн е имало въздействие от комета или малка луна. Така се е формирал дискът на планетата.

Диаметърът му е около 282 000 километра. Пръстените се състоят от 99% лед и 1% силикатни частици от междупланетните отломки. Те светят доста ярко, което според италианските учени доказва, че са млади образувания. Масата на пръстени се оказа 45% по-малка от досегашните изчисления.

"Касини" беше изстрелян пред 1997 година. Седем години по-късно той навлезе в орбитата на Сатурн. Преди две години мисията на апарата завърши - с контролираното му изгаряне в атмосферата на 6-ата планета от Слънчевата система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Стоянов: Европа е родила само идеологии, които трудно правят сцепление
Петър Стоянов: Европа е родила само идеологии, които трудно правят сцепление
Тръмп се срещна с пратеника на Северна Корея
Тръмп се срещна с пратеника на Северна Корея