НОВИНИ

Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

Съединените щати призоваха лидерите в Близкия изток да уталожат напрежението между Иран и Саудитска Арабия. Рияд скъса дипломатическите си отношения с Техеран. Петролът в азиатската електронна търговия поскъпна заради кризата. Конфликтът започна, след като шиитски духовник беше екзекутиран в Саудитска Арабия по обвинение в тероризъм.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:25, 04.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Иран обвини Саудитска Арабия, че иска да увеличи напрежението в региона, като прекъсва дипломатически отношения с Техеран. Решението на Рияд дойде след като протестиращи нападнаха саудитските представителства в иранската столица и в иранския град Масхад.

Адел ал Джубейр - външен министър на Саудитска Арабия: "Кралството обявява, че скъсва дипломатическите отношения с Иран и иска иранските представители в посолството и консулството да напуснат страната в рамките на 48 часа. Посланикът е уведомен за това".

Външният министър на саудитското кралство обвини още Иран в "негативни и агресивни намеси в арабските дела, които често водят до щети и разрушения".

Някои от изгонените ирански дипломати вече пристигнаха в Дубай. Саудитският шиитски духовник Нимр ан Нимр беше критик на на властите в Рияд и беше осъден на смърт за тероризъм. Той участва в антиправителствени протести в Рияд и беше арестуван през 2012 година.

Екзекуцията му предизвика протести още няколко страни сред тях Ирак и Бахрейн. Иран и Саудитска Арабия поддържат враждуващи помежду си страни в сирийската война. Кризата между двете страни поставя под въпрос преговорите за мир в Сирия, предвидени за този месец в Женева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест села в община Сливен без ток, в четири училища без занятия
Шест села в община Сливен без ток, в четири училища без занятия
Ограничения за движението през планинските проходи
Ограничения за движението през планинските проходи