Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр обвини Иран в дестабилизиране на региона и прикани международната общност да спре действията на иранския режим. Това беше обявено на пресконференция часове след като саудитския крал Салман свика спешна среща на арабските лидери, която ще се състои на 30 май в Мека.

На снощната прескоференция, саудитския министър на външните работи Адел ал Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни самолета.

Адел ал Джубейр - министър на външните работи на Саудитска Арабия: Саудитска Арабия не желае война в региона и ще направи всичко възможно, за да я избегне. Ако другата страна избере пътя на конфликта, ние ще отговорим с всичката сила и решителност и ще защитаваме нашите интереси. Саудитска Арабия отправя призив към международната общност да се намеси в спирането на иранския режим.

Часове преди пресконференцията беше съобщено, че саудитксият крал Салман е свикал на 30 май среща на ръководители на арабски страни от Персийския залив, за да обсъдят напрегната обстановка в региона и да намерят начин за намаляване на напрежението.

Миналата неделя край бреговете на Обединените арабски емирства бяха извършени саботажи срещу четири търговски кораба. Два дни по-късно дронове с експлозиви атакуваха петролни инсталации западно от саудитската столица.

Саудитска Арабия иска спешна среща на Арабската лига заради напрежението с Иран

Саудитска Арабия иска спешна среща на Арабската лига заради напрежението с Иран

Саудитският крал Салман призова лидерите на страните от арабския свят за провеждане на спешна среща в Мека на фона на изостряне на отношенията с Иран,...