НОВИНИ

Саудитска Арабия обвини Иран за дестабилизация на региона

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр обвини Иран в дестабилизиране на региона и прикани международната общност да спре действията на иранския режим. Това беше обявено на пресконференция часове след като саудитския крал Салман свика спешна среща на арабските лидери, която ще се състои на 30 май в Мека.

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 19.05.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

На снощната прескоференция, саудитския министър на външните работи Адел ал Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни самолета.

Адел ал Джубейр - министър на външните работи на Саудитска Арабия: Саудитска Арабия не желае война в региона и ще направи всичко възможно, за да я избегне. Ако другата страна избере пътя на конфликта, ние ще отговорим с всичката сила и решителност и ще защитаваме нашите интереси. Саудитска Арабия отправя призив към международната общност да се намеси в спирането на иранския режим.

Часове преди пресконференцията беше съобщено, че саудитксият крал Салман е свикал на 30 май среща на ръководители на арабски страни от Персийския залив, за да обсъдят напрегната обстановка в региона и да намерят начин за намаляване на напрежението.

Миналата неделя край бреговете на Обединените арабски емирства бяха извършени саботажи срещу четири търговски кораба. Два дни по-късно дронове с експлозиви атакуваха петролни инсталации западно от саудитската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни слънчева седмица, но с превалявания следобед
Очаква ни слънчева седмица, но с превалявания следобед
Австрия се готви за нови избори
Австрия се готви за нови избори