Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр каза, че е изключено заподозрените за убийството на журналиста Джамал Хашоги да бъдат екстрадирани в Турция, предаде Ройтерс.

© снимка: БТА / АРХИВ

Главната прокуратура на Истанбул издаде заповеди за арест на двама бивши висши саудитски служители. Според турските прокурори има силни подозрения, че бившия високопоставен помощник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - Сауд ал Кахтани и генерал Ахмед ал Асири, бивш заместник-ръководител на външното разузнаване, са били сред хората, планирали убийството на Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Турция може да поиска международно разследване на убийството на Хашоги

Турция може да поиска международно разследване на убийството на Хашоги

Турция може да поиска международно разследване на убийството на Джамал Хашоги. Това заяви във Вашингтон външният министър на страната Мевлют Чавушоглу...

"Не екстрадираме наши граждани", каза Ал Джубейр пред журналисти на срещата на върха в Рияд на Съвета за сътрудничество в Залива. "Според нас турските власти не сътрудничат достатъчно. Намирам за интересно, че страна, която не ни предоставя информация, издава заповеди за арест" и иска заподозрените да бъдат екстрадирани, добави той.

Турски сайт пусна текст от записа на Хашоги преди смъртта му

Турски сайт пусна текст от записа на Хашоги преди смъртта му

Турският новинарски уеб сайт Хабертюрк пусна първите цитати от запис на аудио касети, за които се твърди, че са последните мигове от живота на саудитс...

Миналия месец саудитският главен прокурор каза, че са предявени обвинения на 11 заподозрени, задържани във връзка с разследването на убийството. Саудитското правосъдие изрази готовност да сътрудничи с турските следователи, които водят собствено разследване. Но от от самото начало на случая между двете страни цари силна подозрителност, посочва Франс прес.