НОВИНИ

Саудитска Арабия отваря врати за чуждестранни туристи

От днес Саудитска Арабия започва да издава туристически визи за гражданите на 49 страни, сред които и България. Ще отпаднат и част от ограниченията за облеклото на жените, които посещават страната.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:48, 27.09.2019
Чете се за: 01:05 мин.
По света

До този момент в Кралството се допускаха само поклонници, бизнесмени и работници от чужбина. Свободно в страната влизаха само гражданите на Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ.

От днес визите за туристи ще се издават по няколко начина - директен на летището, онлайн и в саудитските посолства. За да получите виза на летището, е необходимо да притежавате валиден паспорт, да имате адрес, на който ще отседнете и да имате билет за връщане. Визите ще важат за една година с възможност за многократно влизане в страната, като максималният престой е 90 дни. Цената за българи ще е 220 лева.

Месфер ал Гасиб, посланик на Кралство Саудитска Арабия в България:Тези 49 страни са важни за нас и ние сме улеснили процедурите. Бих искал да поканя българите да посетят Кралство Саудитска Арабия и да се насладят на това, което бихме могли да им предложим като туристически дестинации. Разнообразието е голямо, за българите мисля, че ще са интересни така наречените плаващи пясъци в пустините.

Чужденките няма да са задължени да носят абая, покриваща цялото тяло, която е задължителна за саудитките. За тях няма и изискване да пътуват с придружител.

Ахмед ал Хатиб, министър на туризма на Саудитска Арабия: Носенето на абая е по желание. За хората, кандидатстващи за виза - онлайн или на гише - ще бъдат категорично ясни изискванията за облеклото. То трябва да е скромно. Вярваме, че нашите приятели и гости ще уважават нашата култура.

Туристи, които не са мюсюлмани, няма да могат да посещават свещените градове Мека и Медина. Остава в сила и забраната за употреба на алкохол.

Очаква се създаването на суперлуксозни курорти на островите в Червено море, както и огромен тематичен парк на час път от Рияд, който се очаква след откриването си през 2022 г. да привлича милион и половина туристи годишно.

Тази стъпка е част от амбициозната програма за реформа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за намаляване зависимостта на саудитската икономика от петрола.

Целта е туристическият сектор да достигне до 10% от БВП на страната през следващото десетилетие, както и да бъдат разкрити един милион работни места в бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е отхвърлил предложение на Иран за вдигане на санкциите срещу преговори
Тръмп е отхвърлил предложение на Иран за вдигане на санкциите срещу преговори
Нови правила за парното влизат в сила от следващия месец
Нови правила за парното влизат в сила от следващия месец