Турция се зарече да разследва всички обстоятелства около смъртта на Джамал Хашоги, след като Саудитска Арабия за първи път призна, че изчезналият журналист е починал при сбиване в консулството в Истанбул. Рияд беше подложен на международен натиск да разкрие какво е станало, след като Хашоги влезе в консулството на 2 октомври и повече не беше видян жив. След признанието обаче някои реакции не са толкова остри, колкото се очакваше.

Джамал Хашоги е починал след сбиване в саудитското консулство в Истанбул. Това обясни саудитската прокуратура, след като Рияд дни наред отричаше да знае нещо за изчезването.

"Предварителното разследване по изчезването на гражданина Джамал Ахмед Хашоги показа, че спорове с хора, които е срещнал в саудитската консулство в Истанбул, са довели до сбиване, причинило смъртта му".

Уволнени са високопоставени фигури, задържани са двайсетина саудитски граждани. Не е известно къде е тялото на починалия.

Джамал Хашоги е видян за последно на втори октомври, когато влиза в саудитското консулство в Истанбул за документи във връзка с предстоящата си сватба. Неговата годеница го чака дълго да излезе и се обажда в полицията. 60-годишният журналист, известен с критиките си към саудитските власти, живееше в доброволно изгнание в САЩ. Във "Вашингтон Пост", където той имаше рубрика, смятат че Хашоги е убит. Негови колеги благодариха за солидарността.

Фатих Йоке, турско-арабска медийна асоциация: Искаме да благодарим на нашите приятели. И на всички държавници, бизнесмени и политици, които се загрижиха, които преразгледаха икономическите си връзки и отказаха участие в Икономическия форум в Рияд.

Турция ще разследва случая, но спря да обвинява Саудитска Арабия за убийството. Американският президент потвърди, че няма да отмени сключените оръжейни сделки с Рияд.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Саудитска Арабия е страхотен съюзник. Но случилото се е неприемливо. Ще видим. Те арестуваха много хора, свързани със събитието в саудитското консулство в Турция и това е голяма първа стъпка.

Американски конгресмени настояха Вашингтон да проведе свое разследване. За същото настоява и Холандия. Берлин поиска още обяснения. Великобритания посочи, че обмисля "следващи стъпки".