НОВИНИ

Саудитска Арабия - първа спирка от задграничната обиколка на Доналд Тръмп

Сделки на обща стойност 200 милиарда долара са част от посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия - първото му зад граница като държавен глава. Пакетът включва 110 милиарда за закупуване на американско оръжие. Гостът бе посрещнат с кралски почести на фона на политическата буря у дома около уволнението на шефа на ФБР в хода на разследване за руска връзка на хора от управляващия екип.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 20.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Саудитска Арабия е първа спирка от задгранична обиколка на Тръмп, която включва Израел, Италия, Ватикана и Белгия. Белият дом отбеляза, че тя включва светите места за трите основни религии в света. Гостът и съпругата му Мелания бяха посрещнат на летището лично от крал Салман бин Абдул Азис.

Първата дама не носеше забрадка - част от дрескода в Кралството, нарушаван и от Мишел Обама, каkцлерът на Германия Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей. Наблюдатели отбелязват по-топлия прием, отколкото на Обама, смятан от Рияд за мек спрямо съперника Иран и нерешителен по кризата в Сирия. Тръмп получи най-високото гражданско отличие на монархията за принос в двустранното сътрудничество. Двамата лидери си размениха любезности в Туитър преди официален банкет и разговор на четири очи.

Подписаният оръжеен пакет от сделки за 110 милиарда включва и сглобяване на 150 хеликоптера Блекхоук в Кралството. На още 50 милиарда възлизат споразумения със саудитския петролен гигант Арамко, други 15 милиарда се падат на Дженерал Илектрик като част от стремежа на Кралството да диверсифицира икономиката си извън петролния износ. В своя реч утре Тръмп ще призове мюсюлманите да се обединят в борбата с ислямския екстремизъм. Той ще присъства на среща на лидерите от шестранния съвет за сътрудничество в Залива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магията на ходенето по жарава
Магията на ходенето по жарава
От догодина отпадат ограниченията за преносимостта на онлайн съдържание в ЕС
От догодина отпадат ограниченията за преносимостта на онлайн съдържание в ЕС