НОВИНИ

Саудитска Арабия започна кампания за подпомагане на вътрешноразселените сирийци

Саудитска Арабия постави началото на кампания за събиране на средства в помощ на вътрешноразселените хора в Сирия, по-специално за хората, принудени да напуснат град Алепо. За началото на кампанията бяха отпуснати 35 милиона евро.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:07, 27.12.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
саудитска арабия започна кампания подпомагане вътрешноразселените сирийци

Близо 11 милиона сирийци - над половината от населението - бяха принудени да напуснат родните си места от началото на войната преди пет години и половина. В конфликта загинаха над 310 000 души.

Саудитска Арабия е един от основните поддръжници на сирийските бунтовници, сражаващи се срещу режима в Дамаск.

Инициативата за подпомагане на вътрешноразселените хора в Сирия бе подета малко след евакуирането на десетки хиляди цивилни и бунтовници от бунтовническия анклав в Алепо.

Саудитската монархия обяви, че ще осигури продоволствия и медикаменти и ще изгради лагер за ранените в сирийския конфликт. Не става ясно къде ще бъде разположен лагерът.

Крал Салман отпусна 100 милиона риала /25,5 милиона евро/ на кампанията за събиране на средства, подета, по думите му, за да се окаже помощ на братския сирийски народ. Освен това саудитският монарх направи лично дарение от 20 милиона риала /5 милиона евро/ за кампанията, а престолонаследникът принц Мохамед ибн Найеф дари 10 милиона риала /2,5 милиона евро/. Неговият заместник принц Мохамед ибн Салман пък дари 8 милиона риала /2 милиона евро/.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души бяха ранени при стрелба в Москва, нападателят се самоуби
Петима души бяха ранени при стрелба в Москва, нападателят се самоуби
Белгия е предотвратила шест атентата в последните две години
Белгия е предотвратила шест атентата в последните две години