НОВИНИ

Саудитските власти потвърдиха ареста на 11 принца

Саудитските власти потвърдиха ареста на 11 принца, които протестирали срещу мерките за икономии, намаляващи получаваните от тях облаги, потвърдиха властите, които се опитват да покажат, че реформите в изпитващото икономически трудности кралство засягат всички обществени прослойки, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:09, 07.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
саудитските власти потвърдиха ареста принца

"Никой не е над закона", заяви главният прокурор на Саудитска Арабия Сауд ал Моджеб. Той уточни, че принцовете очакват процеса си в затвора с висока сигурност Ал Хайер, намиращ се на юг от Рияд.

Свързаният с правителството сайт Сабк обяви, че 11-те принца са били арестувани в четвъртък, след като се събрали пред дворец в Рияд в знак на протест срещу решението на правителството да спре да плаща сметките за вода и електричество на членовете на кралското семейство. Освен това те искали обезщетение за смъртната присъда на един от братовчедите си, признат за виновен в убийство и екзекутиран през 2016 г., добави прокурорът в комюнике, публикувано от министерството на информацията.

"Въпреки че бяха информирани, че исканията им не са законни, 11-те принца отказаха да напуснат и смущаваха обществения ред", съобщи той. "След ареста им бяха предявени обвинения, свързани с деянията им", се казва още в комюникето.

При операция за борба с корупцията през ноември, подтикнати от влиятелния престолонаследник принц Мохамед бин Салман саудитските власти вече арестуваха над 200 известни личности, включително принцове, министри и бивши министри, припомня АФП.

През последните години Саудитска Арабия прие редица мерки за икономии, след като падането на цените на петрола засегна сериозно икономиката ѝ. За последните четири години кралството натрупа дефицит от 258 милиарда долара. Бюджетът за тази година предвижда дефицит от още 52 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Маринов: Откритото тяло в Луково отговаря на описанието на Росен Ангелов
Младен Маринов: Откритото тяло в Луково отговаря на описанието на Росен Ангелов
Желязната църква „Свети Стефан” е с архитектура без аналог в света
Желязната църква „Свети Стефан” е с архитектура без аналог в света