НОВИНИ

Саудитският крал Салман приключи азиатската си обиколка

Саудитският крал Салман приключи обиколката си в Азия и отпътува от Китай за родината си, предаде Ройтерс, като се позова на официалната Саудитска агенция по печата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:53, 18.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
саудитският крал салман приключи азиатската обиколка

80-годишният саудитски монарх, който предприе амбициозни икономически реформи, след като се възкачи на престола, беше на едномесечна обиколка в Азия, посещавайки Малайзия, Индонезия, Япония и Китай.

Визитите в тези страни, едни от най-големите вносители на саудитски петрол, имат за цел да рекламират инвестиционните възможности в кралството, включително продажба на дял от националната петролна компания "Арамко".

Азия играе роля и в плановете на Рияд за военно сътрудничество, тъй като Малайзия и Индонезия членуват в оглавявания от Саудитска Арабия Ислямски военен съюз, който бе създаден преди малко повече от година.
В Китай в присъствието на крал Салман в четвъртък бяха подписани споразумения на стойност 65 милиарда долара.

Двете страни излязоха днес със съвместно комюнике, в което посочиха, че ще засилят сътрудничеството си в петролния сектор.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, опитва да затвърди още повече връзките си с втората най-голяма световна икономика. След като миналата Рияд загуби част от пазара, зает от Русия, сега иска да увеличи продажбите си за Китай - втория по големина пазар на петрол - работейки в по-тясно сътрудничество с трите водещи държавни петролни компании на Китай, отбелязва Ройтерс.

Крал Салман щеше да посети днес и Малдивите, но визитата беше отменена поради избухналата там епидемия от птичи грип, съобщи вчера малдивското правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоран Заев се яви пред прокурор по обвинения в изборни злоупотреби
Зоран Заев се яви пред прокурор по обвинения в изборни злоупотреби
Временно ограничение на движението в Пловдив заради футболна среща
Временно ограничение на движението в Пловдив заради футболна среща