Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в съобщение в Туитър днес, че саудитският крал Салман се е съгласил с искането да увеличи производството на петрол с „може би до 2 милиона барела“ дневно, предадоха световните агенции.

„Тъкмо говорих със саудитския крал Салман и му обясних, че заради вълненията и ненормалното функциониране в Иран и Венецуела моля Саудитска Арабия да повиши производството на петрол може би с до 2 милиона барела дневно, за да покрие разликата ...Цените са високи! Той се съгласи!“, гласи съобщението на Тръмп в Туитър.

Саудтските държавни медии съобщиха за разговора между Доналд Тръмп и крал Салман, в който са постигнали съгласие, че големите страни на петрол трябва да се стремят към стабилност на пазара, като компенсират недостига на петрол. В съобщението не се посочва намерение от страна на Саудитска Арабия да повиши производството си, както обяви Тръмп.

Най-големият износител на петрол в света планира да добива до 11 милиона барела петрол дневно през юли, съобщи пред Ройтерс източник от сектора по-рано тази седмица, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други страни производителки постигнаха споразумение да повишат добива с около 1 милион барела дневно.