НОВИНИ

Сайт продава незаконно лекарства без рецепта

Пациентски организации "Заедно с теб" сигнализираха, че в сайт за обяви свободно се продават лекарства за тежки заболявания, които се изписват с рецепта. От Агенцията по лекарствата са категорични, че онлайн може да се продават само медикаменти без лекарско предписание.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:47, 12.09.2018
5803
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

В началото на годината неправителствена организация подава сигнал за незаконна търговия с медикаменти до Агенцията по лекарствата.

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българска асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства: Защото се натъкнахме в интернет на обяви, в които се продават лекарства с рецепта и за които се получаваха към този момент сигнали за недостиг.

Почти 9 месеца по-късно в сайта продължават да се публикуват обяви за продажба на лекарства, отпускани с рецепта. Потърсихме един от търговците на инсулин.

Продавач на инсулин: Аз съм диабетик и го ползвам същия инсулин. Това е аптечен инсулин. Имам излишни количества.

И обяснява, че е готов да ни изпрати лекарството по куриер.

проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз: Инсулинът изисква специални условия на съхранение. Самото време на доставка и транспортиране не могат да осигурят неговите специални условия за съхранение тоест качеството ефикасността и безопасността са компрометирани"
;

Попадаме и на обява за скъпоструващо лекарство за артрит без опаковка.

Продавач: "Съжалявам, вече не са налични."
БНТ: Ще имате ли скоро ново зареждане?
Продавач:Не, не то не е зареждане - тези бяха останали от лечение."
д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз: Принципно е опасно да се лекувате с лекарства, които са предписани от друг. Още по опасно е да си купувате лекарства от непознати".

В сайта се продава и медикамент за лечение на епилепсия, който не е разрешен за продажба у нас.Предлагат се и лекарства за депресия и онкоболни.

проф Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз: Искам да призова гражданите и пациентите да не използват подобни канали за снабдяване, тъй като те стават съучастници в нарушение на законодателството."

От Агенцията по лекарствата обясниха за „По света и у нас“, че не могат да следят за незаконна търговия в интернет , защото нямат право да проследяват IP адресите на сайтовете.

От сайта пък признаха,че не успяват да администрират всички обяви в реално време, а отговорността за съдържанието им била на хората, които ги публикуват.Така че,единственият вариант е при такива сигнали се търси съдействие от МВР и ДАНС, но нарушителите се установяват доста трудно,заради виртуалния характер на обявите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата в Института по метереология на БАН е на път да намери разрешение
Кризата в Института по метереология на БАН е на път да намери разрешение
Ежедневно полицейско присъствие около детските градини и училища
Ежедневно полицейско присъствие около детските градини и училища