След сериозната авария, която преди дни остави над 120 000 жители на Велико Търново без вода, работници от местното ВиК дружество установиха, че върху авариралия магистрален водопровод е построено луксозно имение. Последвалата проверка на Община Велико Търново е установила, че изградените барбекю, басейн и масивна ограда, са незаконни. Собственикът им ще трябва в най-кратък срок да ги събори.

Велико Търново

Велико Търново и още четиринайсет населени места останаха в събота цял ден без вода заради авария на магистралния водопровод в землището на село Присово. Докато работели по отстраняването на аварията, работници открили, че върху трасето на водопровода е построено луксозно имение. Това според специалистите е недопустимо.

Проф. Георги Камарашев, заместник- кмет община Велико Търново: „Трите обекта са, първият така нареченият „навес барбекю", вторият е оградата и третият - басейна. Опирайки се на съответни наредби и ръководни документи, считаме, че и той трябва да бъде премахнат!"

До края на април собственикът на имота ще трябва да събори незаконните строежи .

Проф. Георги Камарашев - зам. кмет община Велико Търново:„Трите констативни протокола са за съоръжения, които нямат търпимост по Закона за устройство на територията, тоест са незаконни. Цялата ограда трябва да премахне."!

За „По света и у нас" собственикът Симеон Василев заяви, че не само неговият имот минава над трасето на водопровода. По думите му, всички имат споразумение с ВиК, в случаи на наложителни ремонти или аварии да осигурят 24-часов достъп до домовете си . Хората в Присово обаче останаха потресени от факта, че водата минава под басейни и санитарни помещения.

Марияна Славчева, жител на Присово: „Много често аварира водопровода, оставали сме и за по три дена без вода и сега като чухме, че минава под частен имот този водопровод, според мен не е правилно.
Сава Казаков, жител на Присово: „Водопроводът, който го правеха навремето, не трябваше да минава по тоя път. Този път е глинест и той подвежда. Така става каналът, че тръбите се подвеждат и падат!

След фрапиращия случай община Велико Търново ще направи проверка има ли и други незаконни строежи по трасето на магистралния водопровод.