Започна събарянето на сградата на Дружеството на пловдивските художници на улица Гладстон. По договор новата сграда трябва да е готова до април 2019-та година. В нея ще има две изложбени зали, ателие за предпечатна подготовка, кафе-сладкарница, конферентна зала и търговски площи.

Пловдив

Работници вече започнаха да премахват обшивката на емблематичната сграда на Дружеството на пловдивските художници, чието бъдеще дълго време беше обект на бурни спорове в градските културни среди.

Игнат Пендиков, представител на фирмата-изпълнител: На практика от днес вече започна демонтирането на азбестовите плочи, които ще бъдат обезопасени по специална процедура и е след като това бъде завършено до седмица ще започне същинското бутане на сградата с тежка техника и сваляне на металните конструкции най-вече от покрива.
Пловдив събира оферти за изграждане на Художествената галерия на „Гладстон“

Пловдив събира оферти за изграждане на Художествената галерия на „Гладстон“

Община Пловдив събира оферти за изграждане на нова Художествена галерия на улица „Гладстон“. Сроковете за обжалване изтекоха, а в близките дни предсто...

Заради използвания в миналото азбест в строителството, сега дейностите минават през задължителна съгласувателна процедура с регионалната здравна инспекция.

Румен Коев, представител на строителния надзор: Никакъв риск не може да има, освен това обектът е напълно ограден с ограда, така че всичко ще бъде извършено на място. Чак толкова голяма опасност от химическа или друга реакция няма, то досега е бил в галерията толкоз години.

Докато тече събарянето ще бъде изработен и проектът за новата сграда на галерията, който ще се съгласува с Дружеството на пловдивските художници.

Игнат Пендиков, представител на фирмата-изпълнител: Ще бъде направена изложбена зала със стоманобетонна конструкция с осветление от покрива

Изграждането на новата сграда ще струва три милиона и половина лева без ДДС.