Голяма част от сградите, които ще бъдат съборени при разширяването на улица”Шипка” в Русе, вече са опразнени. В част от тях е имало наематели на жилфонд. От местната управа обясниха, че на всички са им били предложени жилища в друга част на града.

Русе

Започна реконструкцията на улица „ Шипка”. Предстои да бъдат изградени 4 ленти и кръгово кръстовище, което ще улесни достъпа от кв. Родина към „Чародейка”. От тук преминава и не малка част от трафика към Разград и Варна. За да стане възможно разширението, част от съществуващите сгради ще бъдат съборени или ще се отнеме от дворното пространство пред къщите, които са построени по-навътре от улицата. Всички сгради, подлежащи на събаряне, вече са общински, включително и тази, в която се е помещавал клон на данъчното. Семейството на Иванка Савова живее в общинско жилище и е сред тези, които ще бъдат съборени. Тя обаче беше притеснена, че новото жилище, което им е дадено, не е годно за живеене, и отново са се върнали на улица „Шипка”.

Иванка Савова
"Когато вземахме да направим ремонти едната стена падна дето вземахме да слагаме врати, да слагаме прозорци. Нали трябва да се сменят. И чак комина падна отгоре. И сега се чудя аз къде трябва да отида?"

Междувременно на Иванка Савова са и предложили друго жилище, този път в квартал Селеметя. Но жената казва, че не иска да се мести там. Жилищата, които общината може да предложи обаче, са ограничени. Предстои на сградите, които ще бъдат събаряни, да им бъде спрян тока и водата.