Събирачите на трюфели в Русенско обмислят да подадат жалба до Страсбург и Европейския парламент, защото от два месеца търпят загуби след забраната да навлизат в горските зони под карантина заради африканската чума по свинете. Те смятат, че са лишени от правото си на труд.

Русе

Ловците на трюфели в страната са около 20 000. В Област Русе са над 1000, но почти всички горски масиви в региона са поставени под карантина. За семейството на Светлозар Сидеров събирането на трюфели е основен поминък. Той и неговите колеги твърдят, че тази забрана, освен вредна, е и безсмислена.

Светлозар Сидеров - събирач на трюфели: Да ни дадат право на избор. В тия зони, който от нас е съгласен, да си извършва такава дезинфекция на колата, на дрехите, на кучетата - има право да влезе, който не - да не влиза. Ние сме над 20 000 търсача, които всеки ден са във горите. Има много по-голям процент, ако има мъртво диво прасе, да го намерим ние, отколкото няколко десетки хора, които обикалят да направят обход.

Според Ради Радев, който е дългогодишен събирач на трюфели, от забраната са засегнати и хората, които берат гъби и билки.

Ради Радев - събирач на трюфели: В момента през интернет изготвяме списъци. В Североизточна България са около 60 000 човека, които се препитават от това.

От Министерството на земеделието и храните заявиха, че едва след като мине поредната ветеринарна комисия, която да проследи мерките, които е взела България за биосигурност, ще може да се обсъди дали събирачите на трюфели и билки да получат разрешение да влизат в зоните под карантина. Проверката ще бъде в края на септември.