Прокуратурата най-вероятно ще поиска постоянна мярка задържане под стража на тримата надзиратели от варненския затвор, които са пускали един от затворниците в нерегламентиран отпуск. Това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Засега няма доказателства дали надзирателите са получавали подкуп за услугата. Ако това се докаже, ще им бъдат повдигнати още обвинения, каза още Арнаудова.

В момента се събират доказателства дали лишеният от свобода е извършвал престъпления, докато е бил извън затвора. Основните и начални обвинения към надзирателите са за престъпления по служба с цел набавяне облага за другиго, тоест за лишения от свобода, обясни говорителят на главния прокурор.

Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба

Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба

Трима надзиратели от Варненския затвор са задържани за престъпление по служба. Те са позволявали на излежаващ присъда автокрадец да напуска безконтрол...

Арнаудова коментира и искането на Турция за екстрадиране на четирима гранични полицаи, с които главният прокурор разговаря вчера. По думите на говорителя, европейският съд се е произнесъл с решение, че българската държава е провела едно обективно разследване и няма извършено престъпление от граничните полицаи.

Екстрадиция няма да се осъществи, категорична е Арнаудова. България няма да предава свои граждани на чужда държава, страната ни е подписала с особено мнение конвенцията за екстрадиция и освен това е взето окончателно решение от нашите власти, допълни говорителят на главния прокурор.

Няма правни основания за екстрадирането на четиримата граничари в Турция

Няма правни основания за екстрадирането на четиримата граничари в Турция

Михаил Цонков и тримата му колеги, които вчера получиха обвинителен акт от турския наказателен съд за убийството на турски рибар бракониер, днес бяха...