Във Варна започва кампания за набирането на средства за изработването на паметник на моряка. Вече има избран проект, избрано е и мястото, където да бъде поставен. От Асоциацията на морските капитани се надяват, че скулптурата ще се превърне в един от символите на Варна.

Варна

Варна е морската столица на България и още от дълбока древност поминъкът на почти всяко варненско семейство е свързан с морето. Тук живеят и работят хиляди моряци, които отдават живота си на морето. Затова от бранша искат в града да има паметник на моряка.

Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани: Много хора има, които са загинали и все още загиват при изпълнение на служебните си задължения на море. Много от тях са незнайни за обществото, но пък е хубаво това общество да отдаде признателността на тези моряци.
Бъдещи моряци стават посланици на доброто

Бъдещи моряци стават посланици на доброто

Макар и само за ден, ученици от Варненската морска гимназия се превърнаха в посланици на доброто. В Морската градина те демонстрираха морски практ...

Капитан Димитър Димитров води тази битка вече 10 години, но казва, че усилията си струват. Има вече проект и разрешение от общинската администрация паметникът да бъде изграден в близост до Морскта градина.

Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани: Стилизиран нос на кораб, който се издига на повече от 7 м височина и върху този нос на кораб има моряшка фигура. Всичко това ще бъде от бронз.

Остава не по-леката задача да се финансира проектът. Паметникът ще струва малко над 300 000 лв.

Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани: Изчислили сме, че ако от наличните 20 000 моряци във Варна всеки даде по 10 лв., сумата, която ще се събере, е 200 000 лв.

Всеки може да помогне да се осъществи идеята, като си закупи картичка на стойност 10 лв. От Асоциацията на морските капитани ще разчитат и на други спонсори, чиято дейност е свързана с морския бизнес.