Европа има нов парламент, нов съвет и нова комисия. Трите институции управляват съюза от 500 милиона души. Тази пролет за евродепутатите гласуваха рекорден брой европейци.

Високата избирателна активност на младите хора даде надежда на политиците, че европейският проект е по-жив и по-популярен от всякога. Въпреки Брекзит. Отново тук в Страсбург беше одобрена и новата Европейска комисия, начело на която за първи път в историята застана жена - германката Урсула фон дер Лайен.

Мрачните прогнози за възход на популистите в Европа не се сбъднаха. Италианската „Лига“ на Матео Салвини се представи добре на евроизборите, но изпадна от правителството. След корупционен скандал в Австрия, крайнодясната Партия на свободата също излезе от управляващата коалиция и претърпя тежка загуба на предсрочните избори. „Алтернатива за Германия“ се наложи като втора политическа сила в източните провинции Бранденбург и Саксония, но резултатите ѝ в евроизборите не бяха убедителни. В Европарламента популистите се подредиха едва на пето място. Новата вълна в Европа се оказа зелена. Зелените станаха четвърта политическа сила.

Двете най-големи партии - ЕНП и ПЕС загубиха част от местата си и дългогодишното си удобно мнозинство. Френският президент Еманюел Макрон избра за своите депутати от „Република напред“. Групата на либералите и така ги превърна в трета политическа сила. Германецът Вебер и холандецът Тимерманс се простиха с амбициите си да оглавят Еврокомисията. В Европа, в която Ангела Меркел все повече отстъпва инициативата за това накъде да върви Съюза, водещата роля с размах пое Еманюел Макрон. Противно на всички очаквания, той реши важните постове в Европа да не се е разпределят между кандидатите, участвали в изборите.

На среща на върха в Брюксел, след безсънна нощ и инфарктни преговори при закрити врати, пъзелът беше нареден. ЕС осъмна със съвършено нов избраник за председател на Еврокомисията - германския военен министър Урсула фон дер Лайен. Белгийският премиер Шарл Мишел пое Съвета, а италианецът Давид Сасоли - парламента за две години. За Кристин Лагард и Франция остана Европейската централна банка. България също се включи в разпределението на големите постове - Кристалина Георгиева наследи Лагард като шеф на Международния валутен фонд.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ: Ще направя всичко по силите си да представлявам страната ни успешно, изпълнявайки своите задължения всеки ден.

Още на десетия ден от встъпването си в длъжност Урсула фон дер Лайен обяви и супер амбициозни цели за спасяването на континента и планетата. Нарече ги европейски зелен пакт.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Все още нямаме всички отговори. Днес е началото на едно пътуване. Но за Европа моментът е като стъпването на човек на Луната.

2019 реабилитира ядрената енергия. На последната за тази година среща на върха европейските лидери се разбраха, че тя може да бъде част от прехода към зелена икономика. Борбата с климатичните промени ще бъде тема номер едно през следващите години.

Зеленият пакт временно премести на заден план теми като миграцията или върховенството на закона в Полша и Унгария. Европейският съюз избра първия в историята си главен прокурор - румънката Лаура Кьовеши, против волята на румънските управляващи. Надеждите, които ѝ се възлагат – за борба с корупцията са огромни. Особено в Източна Европа.

Лаура Кьовеши, европейски главен прокурор: Знам, че ще се сблъскаме със силни и опасни хора.

Отново заради Макрон, Европа излъга очакванията на Северна Македония и Албания да им даде зелена светлина за начало на преговори за членство.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Преди да има разширяване, нека реформираме самите себе си.

Двамата отиващи си лидери на евроинституциите определиха това решение като историческа грешка.

Доналд Туск: И двете държави са готови да започнат преговори с ЕС към днешна дата. Те са готови. Но за съжаление, няколко държави от Евросъюза не са.

Брюксел си взе довиждане с двамата политици, които романтично вярваха в европейската идея и се бореха за нея през последните пет години - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и си тръгнаха със силни послания.

Жан-Клод Юнкер: Председателят на комисията трябва да има добър слух, за да разбира правилно и шепота тук, в държавите членки, и в парламента. Пожелавам и добро зрение, защото дребният шрифт е също важен.
Още по темата Събитията на 2019 г.
Вижте повече за кампанията Събитията на 2019 г.