НОВИНИ

Сблъсъци между протестиращи и полицаи заради "Алтернатива за Германия"

Сблъсъци между полицаи и протестиращи в Хановер, където днес се проведе форум на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Противници на крайнодесните излязоха по улиците, а в опит да ги разпръсне, полицията използва водно оръдие. Няколко души са пострадали, сред тях демонстранти и служители на реда.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:10, 02.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Хиляди противници на крайнодесните излязоха по улиците на Хановер, в навечерието на двудневния форум на "Алтернатива за Германия". Демонстрантите опитаха да преминат загражденията към мястото, където се провежда срещата и напрежението се покачи. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне тълпата, а резултатът - полицай, ранен от хвърлена бутилка, протестиращ със счупен крак и още няколко пострадали.

Макар и с час закъснение, конгресът на крайнодесните все пак започна. Днес и утре 8500 делегати ще избират ново ръководство, след като един от двамата лидери - Фрауке Петри напусна, обвинявайки съпратийците си, че флиртуват с екстремистките нагласи. А другият лидер - Йорг Мойтен, който се бори да запази поста си, заложи на нападки към Ангела Меркел в речта си.

Йорг Мойтен, съпредседател на "Алтернатива за Германия": В тази държава все още има хора, които не просто казват "ние можем", но и действително вършат нещо. Те не са на канцлерския пост или поне засега. Скоро ще видите, че канцлерът ще покаже само едно - провал.

"Алтернатива за Германия" е първата крайнодясна партия в Бундестага от Втората световна война насам. На изборите тази година, антиимигрантската партия спечели 12,6 % и има 92-ма депутати във федералния парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Извадиха обърнатия ТИР от канавка след три дни
След репортаж на БНТ: Извадиха обърнатия ТИР от канавка след три дни
Четирима пострадаха при срутване на мост в Прага
Четирима пострадаха при срутване на мост в Прага