НОВИНИ

Сблъсък на гигантите в ислямския свят

Религиозно противопоставяне между шиити и сунити и ожесточена борба за геополитическа доминация в ислямския свят. Двата гиганта в ислямския свят - Саудитска Арабия и Иран свалиха ръкавиците през последната седмица и започнаха открита война на всички фронтове, която застрашава намирането на изход от всички кризи в Близкия Изток.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:35, 09.01.2016
Чете се за: 02:02 мин.
Истории
Сблъсък на гигантите в ислямския свят

Поводът е екзекуцията на един шиитски духовник. Шейх Нимр ал-Нимр беше осъден на смърт заедно с още 68 души за тероризъм. Обвиненията срещу него са участие и подстрекаване на протестите в източната част на Саудитска Арабия след избухването на Арабските революции. Шиите по света избухнаха в протести, а подпалването на саудитското посолство в иранската столица Техеран провокира Рияд да скъса дипломатическите връзки и да изгони иранските дипломати от страната.

Противопоставянето между Иран и Саудитска Арабия се корени в над хилядолетния спор в сърцето на исляма между шиити и суните. След смъртта на пророка Мохамед мюсюлманите са разединени по въпроса кой е неговият праведен наследник. Религиозното разделение е решаващ фактор в противоборството между Рияд и Техеран, но далеч не единственият.

Конфликтът между Садутиска Арабия и Иран не може да бъде опростен до линията на противопоставяне „шиити-сунити”. Религиозното напрежение е налично, но то е изполвано предимно като оръжие в борбата за геостратегическа, политическа, религиозна и икономическа доминация в региона.

Сега има два основни конфликта в Близкия Изток – в Сирия и в Йемен. По отношение на сирийската криза Иран подкрепя режима на президента Башар Асад, докато Саудитска Арабия иска той да бъде свален от власт. И двете държави защитават интересите си, като подкрепят враждуващите групировки на сирийска територия. Саудитска Арабия отива и по-далеч. В Рияд бе проведена конференция на представители на сирийската опозиция и бе обявена ислямска коалиция от 34 държави за борба с терористичната организация „Ислямска държава”. Световните сили положиха неимоверни усилия да съберат Иран и Саудитска Арабия на масата за преговори за създаване на преходно управление, които трябва да започнат по-късно този месец по силата на резолюция на ООН. С ескалацията на напрежението между двете ислямски държави, намирането на мирно решение в Сирия е поставено под въпрос.

„Прокситата” на Иран и Саудитска Арабия вече са замесени в гражданаската война в Йемен. Саудитска Арабия създаде коалиция, която започна бомбардировки срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран.

Настоящата криза е резултат и от опасенията на Саудитска Арабия от ядреното споразумение, подписано между Иран и световните сили, с което Техеран има шанс да се завърне на регионалната и международна сцена като пълноправен играч.

След като неуспешно се опитваше да се противопостави на ядрената сделка и на включването на Иран на масата за преговори за Сирия, сега Рияд се опитва да предотврати нормализиране на отношенията между Запада и Техеран.

Разривът между Саудитска Арабия и Иран незабавно оттекна на пазара на петрол. Цената за барел черно злато се срина, а някои дори прогонизарт че може да падне до 18 долара.

Международната реакция на конфликта беше очаквана. Съюзниците на Саудитска Арабия като Бахрейн, Судан и Катар също скъсаха дипломатически отношения с Рияд. Йордания привика саудитския посланик в знак на протест, а Обединените Арабски Емирства понижиха нивото на дипломатически отношения, като отзоваха своя посланик от Рияд.

Световните сили призовават за намаляване на напрежението. Съединените щати са в деликтна позиция като дългогодишен съюзник на Саудитска Арабия, но същевременно се опитват да подобрят отношения с Иран. Освен това Вашингтон сега се радва на повишена енергийна сигурност с увеличението на добива на шистов петрол и няма голям интерес да навлиза дълбоко в конфликта между Рияд и Техеран.

Приоритет на Европейския съюз и Съединените щати е борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и решението на конфликта в Сирия. Успехът в тази посока изисква не да се заема страна, а да се постигне сближаване на позициите между Ирани Саудитското кралство. Единственото сигурно в този момент е, че враждата между Рияд и Техеран ще удължи войните в Сирия и Йемен, а ползите остават в полето на "Ислямска държава" и други терористични организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психологическа помощ за жертви на домашно насилие
Психологическа помощ за жертви на домашно насилие
От седмицата: Сблъсък на гигантите в ислямския свят
От седмицата: Сблъсък на гигантите в ислямския свят