НОВИНИ

Сблъсъци и арести по време на протест на "жълтите жилетки" в Париж

Френската полиция е задържала 126 „жълти жилетки“ и е извършила 11 000 проверки на демонстранти, пожелали да се включат в днешните 23-ти по ред протести, съобщава АФП, позовавайки се на данни на полицията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:02, 20.04.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света
сблъсъци арести време протест жълтите жилетки париж

В ранния следобед на някои места в Париц са избухнали сблъсъци между полицията и протестиращи след относително спокойното начало на маршовете. Силите за борба с безредиците са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата в центъра на френската столица.

„Ние всички сме катедрали“, се четеше по плакатите, които развяваха „жълтите жилетки“. Някои от тях изразиха „отвращение“ от факта, че близо 5-месечните им протести не са предизвикали вълна от съчувствие у френския елит, дарил милиони евро за възстановяването на опожарената катедрала „Нотр Дам“.

Демонстрацията в Париж се провежда при засилени мерки за сигурност. Активистите искат да напомнят на правителството, че опустошената от мощния пожар през изминалата седмица катедрала „Нотр Дам“, не е единственият проблем, който трябва да реши президента Еманюел Макрон.

Демонстрации са планирани не само в столицата, но и в други големи градове на страната. Исканията на протестиращите не са се променили – оставка на държавния глава, чиято политика според тях облагодетелства богатите, за сметка на бедните.

В Париж единият от маршовете е планирано да стигне до Елисейския дворец, въпреки полицейската блокада около президентската резиденция. Друг протест ще се проведе в района на емблематичната 850-годишна катедрала, за чието възстановява вече са събрани над 1 милиарда евро. Мнозина от „жълтите жилетки“ са гневни от факта, че милиардери дариха средства за изграждането на катедралата, докато някои от хората едва свързват двата края. Районът около „Нотр Дам“ също е блокиран от полицейски кордон, макар властите да обявиха, че конструкцията на историческата сграда вече е стабилно укрепена и няма опасност от срутването ѝ.

Властите се опасяват от избухването на нови безредици след седмиците на относително спокойни демонстрации. Вътрешният министър Кристоф Кастанер заяви, че службите за вътрешно разузнаване са го предупредили за евентуално насилие не само в Париж, но и в Тулуза, Монпелие и Бордо, където също се очакват протести. Затова в цяла Франция са мобилизирани около 60 000 полицаи, които да следят за реда и сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велопоход Русе - Гюргево, посветен на Априлското въстание
Велопоход Русе - Гюргево, посветен на Априлското въстание
Гръцката полиция залови български камион пълен с нелегални имигранти
Гръцката полиция залови български камион пълен с нелегални имигранти